Code ROOD voor brandgevaar in bossen en natuurgebieden

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

alarm code rood bossen (grote weergave)

Door de aanhoudende droogte is het risico groter dat er brand uitbreekt in bossen en natuurgebieden. Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos code rood afgekondigd vanaf donderdag 11/8, waarbij een aantal belangrijke waarschuwingen gelden.

Code rood werd afgekondigd voor alle natuur- en bosgebieden. Er geldt ook een permanent verbod op vuur maken en roken in bossen en natuurgebieden.

Een bezoek aan het bos is niet verboden bij code rood. Toch is een bezoek brengen aan een bos dat je niet kent of waar je je moeilijk kan oriënteren is op dit moment niet het beste idee.  Neem bij een bosbezoek steeds voldoende water mee voor jou en je dier. Het is belangrijk om lokale signalisatie steeds te respecteren en geen afval te laten rondslingeren. Een stukje glas kan immers via een lenseffect een brand doen ontstaan.

Bossen  kunnen omwille van schaduw de nodige verkoeling bieden, maar we vragen iedereen om het gezond verstand te gebruiken en voorzichtig te zijn. Laat uw kinderen dus zeker niet zonder toezicht in de bossen spelen.

Ook aan particuliere boseigenaars wordt gevraagd om dezelfde voorzichtigheid aan de dag te leggen. Vooral een onvoorzichtigheid met vuur kan grote gevolgen hebben.

Wie een rook of vuur opmerkt, moet dit meteen signaleren via het nummer 112.

op 10 augustus 2022
Nieuwsoverzicht
LCP