Een nieuwe stap in de oprichting van een internationale stedenband

internationale stedenband (grote weergave)
Een eerste uitdaging om een internationale stedenband aan te gaan is om te wroeten in eigen grond: wat heeft Oostkamp te bieden en waar zijn we naar op zoek?

De eerste horde is afgeklopt in een profielschets van de gemeente die binnenkort internationaal verspreid wordt in de zoektocht naar een partnergemeente.

Wanneer een gemeente een stedenband wil aangaan is het belangrijk om eerst de blik naar binnen te richten en een profiel op te stellen van de eigen gemeente. Het is pas in een tweede stap dat de blik naar het buitenland wordt gericht en op zoek wordt gegaan naar een geschikte partnergemeente.

Het opstellen van een profiel van de eigen gemeente heeft als doel de eigen gemeente het bestuur op een beknopte, omvattende en aantrekkelijke manier voor te stellen aan de potentiële kandidaat-partnergemeenten.

Door input van verschillende teams, verenigingen en inwoners die zich engageerden om mee na te denken over een internationale stedenband is deze eerste stap een feit. Het profiel van de gemeente Oostkamp wordt binnenkort internationaal verspreid met de oproep aan potentiële kandidaat-partnergemeenten om hun kandidatuur kenbaar te maken.

Om de lokale besturen in het Zuiden voldoende tijd te geven om hun kandidatuur intern te bespreken en te reageren wordt de deadline op 1 november ingesteld. Dan nemen we contact op met de kandidaten en gaan we aan de hand van digitale ontmoetingen aftasten waar er goesting zit om samen te werken en een stedenband op te richten.

We kunnen niet genoeg benadrukken: het oprichten van een stedenband is ten voordele van de inwoners, verenigingen en scholen van Oostkamp. Het wordt een kapstok om uitwisseling onder te organiseren. Internationale verbinding is de beste manier om mondiale uitdagingen aan te pakken.

Heb je zin om mee te denken? Neem contact op met de mondiale dienst.  

Meer info via mondiaal@oostkamp.be

op 12 juli 2022
Nieuwsoverzicht
LCP