Vernieuwing Schooldreef in een notendop

Toekomstbeeld zicht op Schooldreef vanuit Kapellestraat (grote weergave)

De Schooldreef kan voor het centrum zoveel meer betekenen dan de parking die ze nu is. Het ontwerpplan voor de Schooldreef van de toekomst sluit aan bij de visie uit het masterplan en geeft antwoorden op de uitdagingen van morgen: veilige verkeerssituaties, extra groen, ruimte voor water, ruimte voor ontmoeting, blijvende bereikbaarheid en versterken van het winkelcentrum. Klik hier voor meer info over de visie.

De Schooldreef zal uit 2 delen bestaan:

 1. Het plein
  Aan de kant van de Kortrijksestraat komt een gezellig autovrij plein met ruimte voor ontmoeting en een zonnig horecaterras, gezellig winkelen en kuieren.
 2. Het woonerf met parkgevoel
  De Schooldreef is gericht op bestemmingsverkeer, er is geen doorgaand verkeer meer. In en uit de Schooldreef rijden, gebeurt via de Kapellestraat. De weg zal door een groen park lopen.

Op de grens van het pleingedeelte en het woonerf komt de toegang tot de ondergrondse parking.

Hoe en waar parkeren in de buurt van de Schooldreef?

 • Kortparkeren (15 tot 30 minuten) kan in de Kapellestraat en in de Kortrijksestraat waar extra plaatsen komen voor kortparkeren: voor een korte boodschap en op wandelafstand van de school en kinderopvang in de Schooldreef.
 • Parkeren voor meerdere uren kan in de ondergrondse parking in de Schooldreef. Deze parking, waar plaats zal zijn voor een 50-tal wagens, is een samenwerking met het private bouwproject op die hoek. Ideaal voor wie in het centrum werkt of komt winkelen.
 • Onbeperkt parkeren kan in de Hogedreef en in de Kapellestraat er hoogte van het Beukenpark.

Parkeren blijft gratis, zowel onder- als bovengronds.

Wanneer starten de werken?

 • Na de zomer wordt de vergunningsaanvraag voor het project ingediend en eind dit jaar zouden de nutswerken al kunnen beginnen.
 • De effectieve wegenwerken starten dan in het voorjaar van 2023 om – als alles gunstig verloopt – klaar te zijn tegen zomer 2024.

De fasering en planning wordt pas concreet als de aannemer gekend is.

Waarom nu en wat met de rest van het centrum?

Het dossier van de Schooldreef is in een stroomversnelling gekomen door de opportuniteit voor de aanleg van een publieke ondergrondse parking, maar er staan nog meer projecten op stapel. We denken hierbij aan de Stationsstraat en het Gemeenteplein die ook een herinrichting nodig hebben.

Waarom is deze ingrijpende verandering nodig?

Om een antwoord te bieden op de stevige uitdagingen van morgen: klimaat, groen, water, meer mensen, verkeer, … Iedereen kan hierin een steentje bijdragen, maar het is de verantwoordelijkheid van de overheid om toekomstgerichte beslissingen te nemen. Als beide – overheid & bevolking – de kaart van de toekomst trekken, kunnen we een verschil maken.

In het masterplan centrum Oostkamp werden de principes uitgetekend om een antwoord te bieden op die uitdagingen, niet alleen voor de komende jaren, maar voor de komende decennia. De concrete vertaling van het masterplan naar concrete projecten, krijgt de naam ’t Centrumplan en het project Schooldreef is daar de start van.

 • Plein met horeca zorgt voor ontmoeting en extra aantrekkelijk centrum.
 • Het groen zorgt voor extra zuurstof en afkoeling
 • Ruimte voor waterinsijpeling. Er wordt maar liefst 1.600 m² onthard. Het gescheiden stelsel zorgt voor proper water in de plaatselijke waterlopen.

Infotentoonstelling

Tijdens de openingsuren van OostCampus (maandag tot vrijdag van 8.30 tot 17 uur, dinsdag tot 19 uur, 1ste en 3de zaterdag van 9 tot 12 uur) kan je terecht voor een infotentoonstelling. Iedereen welkom!

Vragen over dit project

De medewerkers van de dienst Publieke Ruimte helpen je graag verder: tel 050 819 880 of openbarewerken@oostkamp.be 

op 05 juli 2022
Nieuwsoverzicht
LCP