Vogelgriep onder zeevogels: wees waakzaam

zeevogels (grote weergave)
Recent werd vogelgriep vastgesteld bij een aantal zeevogels aan de Belgische en Nederlandse kust. Hierdoor wordt extra waakzaamheid gevraagd wanneer je een zieke of dode zeevogel aantreft.

Het FAVV geeft volgende richtlijnen mee wanneer je een dode of zieke zeevogel ziet:

  • Raak de vogel niet aan
  • Merk je dode vogels op? Bel de influenzalijn 0800 99 777 (weekdagen tussen 8.30 en 16.30 uur, weekends 24u/24).
  • Merk je zieke vogels op? Bel een vogelopvangcentrum in Beernem op het nummer 050 790 959.

Informatie voor particuliere pluimveehouders

Heb je kippen of ander pluimvee? Zorg dan voor zo weinig mogelijk contact tussen jouw pluimvee en wilde vogels. Dit kan je doen door:

  • je pluimvee op te hokken of af te schermen  door middel van netten (sinds 15 mei 2022 niet meer verplicht, maar wordt nog steeds aangeraden)
  • je pluimvee binnen te voederen  (is nog steeds verplicht)
  • water geven aan pluimvee mag sinds 15 mei terug buiten gebeuren maar ook hier is het aan te raden om dit nog binnen of onder netten te doen

Richtlijnen voor hondenbaasjes

Vogelgriep is vooral heel besmettelijk voor vogels, maar kan soms ook andere zoogdieren besmetten. Honden moeten zeker niet binnen blijven maar het is wel aangeraden om de honden aan de leiband uit te laten zodat ze geen dode besmette kadavers zouden aanvreten of opeten.

Is vogelgriep gevaarlijk voor de mens?

De kans op besmetting van mensen is bijzonder klein. Uit voorzorg vragen we toch om geen dode of zieke vogels aan te raken. Het vogelgriepvirus is heel besmettelijk en dodelijk voor vogels, maar niet direct gevaarlijk voor mensen.

op 20 juni 2022
Nieuwsoverzicht
LCP