Energie besparen voor een lagere factuur: 10 tips

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

besparen (grote weergave)

Het was niet uit het nieuws weg te branden: de energieprijzen gaan door het dak. Bewust omgaan met energie is niet enkel van groot belang voor het klimaat, maar ook voor ons gezinsbudget.

Daarom geven we 10 handige TIPS voor instant energiebesparing

 1. Met de huidige wasmachines kan je prima wassen op 30 graden. Wacht ook altijd tot je een volle machine hebt, zo verbruik je geen nutteloze energie. Als je ervoor zorgt
  dat de wasmachine de was al goed droogzwiert, moet je was minder lang drogen.
 2. Vermijd het gebruik van een droogkast. Investeer in een droogrek dat je buiten en binnen kan plaatsen. Als je toch de droogkast wil gebruiken, zorg er dan steeds voor
  dat de filter schoongemaakt is.
 3. Zet je verwarming ’s avonds een uur eerder uit. Daarmee bespaar je aanzienlijk op je factuur.
 4. Koop je een nieuwe televisie? Kies dan voor een kleiner scherm. Hoe groter het scherm, hoe meer energie de tv gebruikt. Ook de hoeveelheid licht die de televisie moet
  produceren en de beeldinstellingen spelen een rol.
 5. Doe ’s avonds gordijnen en rolluiken dicht. Zo hou je de warmte langer binnen.
 6. Stop met strijken! Als je je was meteen na het drogen opplooit, is strijken vaak een overbodige actie.
 7. Zorg ervoor dat je diepvries steeds goed opgevuld is. Heb je vrije ruimte? Vul die dan tijdelijk op met piepschuim of een kartonnen doos gevuld met papier.
 8. Vermijd sluimerverbruik. Nogal wat toestellen blijven de hele tijd op waakstand staan. Je tv-decoder, een dvd-speler of een computer bijvoorbeeld. Dit zorgt voor ongemerkt en onnodig verbruik. Schakel deze toestellen steeds helemaal uit.
 9. Gebruik zoveel mogelijk zonlicht, het is gratis verlichting. Plaats je bureau dus bij een raam en zorg ook in de keuken voor voldoende natuurlijke lichtinval.
 10. Plaats de koelkast niet naast een warmtebron (radiator of fornuis) of in een warme ruimte. Hoe warmer de omgeving, hoe meer energie er nodig is om de koelkast op de juiste temperatuur te brengen.
op 10 juni 2022
Nieuwsoverzicht
LCP