Ik ga op reis en ik neem mee ...

De grote vakantie komt stilaan in zicht. Veel Oostkampenaren trekken er dan op uit. Om naar het buitenland te reizen, heb je officiële reisdocumenten nodig. Ga goed voorbereid op reis en voorkom hiermee last-minute stress!

Ik ga op reis binnen de Europese Unie en neem mee

 1. Identiteitsdocumenten voor iedereen die meereist (geldig tijdens het verblijf)
  • eID (= elektronische identiteitskaart)
  • Kids-ID (= elektronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12)
 2. Een geldig rijbewijs voor als je met je auto rijdt of eentje huurt ter plaatse
  • Een Belgisch rijbewijs (dit is het roze papieren rijbewijs) of
  • Een Europees rijbewijs (het roze papieren rijbewijs of bankkaartmodel met een geldigheid van 10 jaar)

Bekijk het artikel uit De Merel juni voor meer info

Gaat je minderjarig kind alleen of met de grootouders op reis? Vraag een reistoelating aan.

Ik ga op reis buiten de Europese Unie en neem mee

 1. Reispas (internationaal paspoort) voor iedereen die meereist
 2. Een internationaal rijbewijs wanneer je een wagen ter plaatse huurt: dit is niet altijd verplicht, maar vaak wel aangeraden.
 3. Eventueel een (e-)visum voor iedereen die meereist: of je zo’n visum nodig hebt en hoe je dit aanvraagt, vind je terug op de website van FOD Buitenlandse Zaken.

Bekijk het artikel uit De Merel juni voor meer info

eID, Kids-ID, reispas en rijbewijs nodig?

We werken uitsluitend op afspraak voor het aanvragen van een eID, Kids-ID, reispas en rijbewijs. Boek je afspraak via onze website of tel 050 819 890.

Tips

 1. We hopen dat het niet meer nodig zal zijn, maar controleer ook de corona-maatregelen en -documenten die gelden op jouw vakantiebestemming.
 2. Controleer jouw vaccinatiecertificaten. Sommige landen vragen dat je van elke toegediende prik een vaccinatiecertificaat kunt voorleggen bij aankomst. Kijk dus zeker na of al jouw vaccinatiecertificaten beschikbaar zijn, op Mijn Gezondheid of in de Covid Safe app via de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’. Vind je niet al jouw certificaten terug, dan is de digitale handtekening van jouw certificaat vervallen. Neem in dat geval contact op met de helpdesk op 078 78 78 50 (elke werkdag tussen 9 uur en 19 uur) en vraag om jouw certificaten te laten vernieuwen. Nadat de dienst jouw certificaten heeft vernieuwd zijn ze allen opnieuw beschikbaar om te downloaden.
 3. Kijk ook altijd de documenten die je ontvangt van het reisbureau of de vliegtuigmaatschappij goed na. Ze vermelden nuttige info over de reisdocumenten die je nodig hebt om te kunnen afreizen.
op 23 mei 2022
Nieuwsoverzicht
LCP