Serena, Kinderschepen van milieu, aan het woord over zwerfvuil

Serena is op haar school, VBS Baliebrugge, actief bezig rond zwerfvuil. Ze leerde hoe vervuilend afval is, hoe schadelijk zwerfvuil is voor het milieu en hoe gevaarlijk het kan zijn voor dieren. Samen met haar klas en scoutsgroep ging ze ook al op pad om zwerfvuil te rapen.

Welke soorten afval kwam je zoal tegen tijdens jouw zwerfvuiltochten?
“Vooral blikjes, flesjes en doppen, verpakkingen van snoep of koeken en sigarettenpeuken. Ik begrijp niet waarom mensen dat zomaar laten slingeren en niet meenemen naar huis of de dichtstbijzijnde vuilbak. Zelf neem ik mijn papiertjes van een koek altijd mee in mijn jaszak.”

Op welke plaats vond je het meeste zwerfvuil? En hoe voelde je je daarbij?
“Bij de zwerfvuilactie met de klas vonden we vooral veel zaken bij de bushalte, in het parkje, naast bankjes, naast vuilnisbakken … Ik vind mensen die iets met opzet weggooien echt lui. Ze doen niet de moeite om het mee te nemen naar huis of naar de vuilnisbak. En het is gevaarlijk voor dieren en het milieu.
Op ons scoutsterrein in Ruddervoorde moeten we vaak opletten voor hondendrollen. Dat is ook een soort zwerfvuil, niet? Als je een hond neemt, hoort het er toch bij dat je de drollen opruimt en niet laat liggen?“


Hoe kan je er volgens jou voor zorgen dat mensen minder zwerfvuil achterlaten?
“Ik heb daar al met mijn oudere broer over gepraat en hij zei dat belonen beter werkt dan straffen. Een leuke vuilnisbak kan bijvoorbeeld helpen. Zo heb je in de Efteling heel weinig afval omdat iedereen daar zijn papiertjes en blikjes in Holle Bolle Gijs van ‘Papier hier’ wil steken.
Als ik zelf mensen iets zie weggooien, durf ik nog niet meteen iets zeggen. Maar ik raap wel hun papiertje of blikje op en gooi het dan in de afvalbak. Bij vrienden op school of mensen die ik ken durf ik dat wel zeggen. Zonder boos te worden, maar streng genoeg zodat ze het wel oprapen.”

Wat kan helpen om mensen te laten nadenken over zwerfvuil?
“Als iedereen erbij zou stilstaan hoe slecht zwerfvuil is voor het milieu, zou het al een goede volgende stap zijn. En natuurlijk ook hoe schadelijk het is voor dieren. Denk aan je favoriete huisdier en beeld je dan in dat het dood zou gaan door zwerfvuil … Dan is het toch niet moeilijk om te beseffen dat je dat niet moet doen?
Het is ook belangrijk dat je gestraft kan worden omdat je iets weggooit. En een goeie straf zou dan zijn om zelf eens een paar uur zwerfvuil te gaan opruimen. Ik denk wel dat dit effect zou hebben!”

op 26 april 2022
Nieuwsoverzicht
LCP