4 nieuwe trajectcontroles op gewestwegen in Oostkamp

trajectcontrole  (grote weergave)
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters kondigt een 40-tal nieuwe trajectcontroles aan in Vlaanderen, waarvan 4 op het grondgebied van Oostkamp.

Eerder kwam er een oproep aan de Vlaamse gemeentes en steden om locaties door te geven voor traject- en snelheidscontroles op gewestwegen. De gemeente ging in overleg met de politie om geschikte locaties voor te stellen. Daarbij waren er 2 belangrijke invalshoeken: veiligheid en beter zicht krijgen op de vluchtroutes die misdadigers en inbrekers gebruiken. 

De locaties

Volgende locaties werden voorgesteld: 

    • N50 Kortrijksestraat (zone 50 km/uur): doortocht Waardamme, tussen Veldhoekstraat en Terluchtestraat
    • N50 Kortrijksestraat (zone 70 km/uur): tussen de Kruiskalsijde (Kortrijksestraat/Sint-Elooisstraat/Proosdijstraat) en de grens met Zwevezele  
    • Proosdijstraat N368 (zone 70 km/uur): tussen de Kruiskalsijde (Kortrijksestraat/Sint-Elooisstraat/Proosdijstraat) en de Scharestraat
    • N50 op de ring rond Oostkamp (Brugsestraat)

Alle aanvragen zijn goedgekeurd. De installatie start nog in 2022 en moet ten laatste in 2023 afgerond zijn. Agentschap Wegen en Verkeer neemt de investeringskost voor 100 % op zich. De betrokken lokale besturen en politiezones staan na oplevering zelf in voor het onderhoud van de installaties. 

Burgemeester Jan de Keyser: “Oostkamp heeft accuraat gereageerd op de oproep van Vlaams minister Lydia Peeters. We zijn blij om een volgende stap te kunnen nemen op vlak van veiligheid. Trajectcontroles zijn het beste middel om de snelheid over langere afstand onder controle te krijgen. En snelheid is nog altijd de belangrijkste oorzaak van zwaargewonde slachtoffers bij ongevallen. Als je de snelheid onder controle houdt, zal het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer vanzelf dalen. Het effect van een trajectcontrole is anders dan bij flitspalen. In de buurt van flitspalen remmen bestuurders plots af om daarna weer aan hoge snelheid verder te rijden. Een trajectcontrole zorgt voor een gelijkmatige verkeersstroom en een rustiger wegbeeld."

op 22 april 2022
Nieuwsoverzicht
LCP