Veilig inloggen, gegevens delen of tekenen, met je smartphone

itsme (grote weergave)
Gebruik de gratis app itsme.

itsme is een gratis app voor je smartphone waarmee je op een veilige manier online je identiteit kunt aantonen en transacties kunt bevestigen. Wanneer je je veilig wil aanmelden op ons vernieuwde e-loket burgerzaken kan je dit o.a. met itsme doen.

Aan de slag met itsme?

Bij het eerste gebruik download je de itsme-app op je smartphone en maak je een itsme-account aan via jouw computer. Hiervoor heb je je (bank)kaartlezer, je identiteitskaart of bankkaart en de pincode van je kaart nodig. Op de website van itsme vind je hierover alle info.

Daarna kan je de itsme-app gebruiken om veilig in te loggen, gegevens te delen of documenten te ondertekenen, zonder pc en kaartlezer. Je hebt alleen je smartphone en een internetverbinding nodig.

3 weetjes over itsme

 1. Ik ben minderjarig. Kan ik ook itsme gebruiken?
  Nee, itsme kan enkel geactiveerd en gebruikt worden door personen van 18 jaar of ouder.
 2. Wordt mijn itsme-account automatisch geüpdatet als ik verhuisd ben of een nieuwe identiteitskaart heb?
  Nee, deze update gebeurt niet automatisch. Het is wel belangrijk zelf je gegevens te actualiseren. Hou je identiteitskaart en kaartlezer bij de hand en volg de instructies op de website van itsme.

  Hou er rekening mee dat je bij verhuis de update pas kunt doen nadat de adresgegevens op de chip van jouw eID werden aangepast: dus, eerst je identiteitskaart laten aanpassen bij de gemeente en dan pas je itsme.
 3. Wordt een itsme-account automatisch geblokkeerd wanneer iemand overlijdt?
  itsme wordt niet automatisch op de hoogte gebracht van een overlijden: de nabestaanden zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van de itsme-account. Zij nemen hiervoor best contact op met itsme.

Opgelet voor phishing!

Phishing? Via valse e-mails of sms'en proberen fraudeurs je te overhalen om je itsme-account te
heractiveren, de app te updaten of bankgegevens opnieuw in te geven. itsme vraagt jou dit nooit in een e-mail, per sms of per telefoon. Wil je je account heractiveren, start dan altijd via de itsme-app of de website; volg nooit een link in een e-mail of sms. Geef ook nooit je bankgegevens telefonisch of via (een link in) een e-mail door.

Op de website safeonweb.be vind je enkele basisregels om phishing te herkennen en tips om veilig op het internet te surfen. Heb je een phishingbericht gekregen per sms of e-mail? Geef dit door via verdacht@safeonweb.be.

Zin om itsme zelf uit te proberen, maar geen idee hoe je eraan moet beginnen?

100 inwoners namen al deel aan de opleiding die Seniornet over itsme organiseerde. Hou onze activiteitenkalender in De Merel en op de website in de gaten om als eerste de nieuwe data van deze opleiding te kennen en je in te schrijven!

Meer info: tel 050 819 890, burgerzaken@oostkamp.be

op 24 maart 2022
Nieuwsoverzicht
LCP