Vrijwilliger in de kijker: Sonja Van Craeymeersch

Vrijwilliger Sonja Van Craeymeersch (grote weergave)
In de maand maart zetten we elke week een of meerdere vrijwilligers in de kijker. Lees hier het interview met Sonja.

Welke soorten vrijwilligerswerk doe je Sonja? 

Sinds maart vorig jaar werk ik als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum van Oostkamp.

Daarnaast spring ik bij bij mijn ouders en passen we geregeld op onze 3 kleinkinderen, maar dat is “hartswerk”, geen vrijwilligerswerk. Hoewel ik het vrijwilligerswerk ook erg van harte doe …

Wat heeft jou de stap doen zetten om vrijwilligerswerk te doen? 

Ik wist allang dat ik na mijn pensioen vrijwilligerswerk wou doen. 'Iets' doen in een school, of in een ziekenhuis of in een rusthuis, leek me wel wat. 

Ik ben graag nuttig bezig en ik zag het ook als een manier om weer meer aansluiting te krijgen met Oostkamp. Ik heb 40 jaar in Brussel gewerkt, als juriste in de boeiende onderwijssector, en daardoor leek het soms alsof ik niet meer voltijds in mijn gemeente woonde. 

Door corona liep het anders dan verwacht. Ik stopte met werken in volle corona-tijd. Alle werkcontacten vielen weg, vrijwilligerswerk was niet mogelijk, sociale contacten waren ook heel schaars ... Ik vond dat heel lastig.

Toen ik hoorde dat er een vaccinatiecentrum zou komen in Oostkamp, heb ik me onmiddellijk aangemeld om te mogen helpen. Eindelijk iets nuttigs kunnen doen! Eindelijk weer mensen zien!

Wat vind je het leukste aan vrijwilligerswerk? 

Vrijwilligerswerk geeft me energie. Het is een heel fijn gevoel om iets te kunnen doen tijdens deze moeilijke tijden. Inwoners van Oostkamp en Beernem die langskomen voor een prik gerust kunnen stellen, wegwijs maken, helpen met papieren ... het geeft een grote voldoening. We krijgen er veel dankbaarheid voor terug. 

De groep vrijwilligers van het vaccinatiecentrum is ook een héél fijne groep! Ik heb er veel leuke contacten. Alle vrijwilligers zijn even enthousiast en we hebben zelfs al een feestje georganiseerd. We hebben het geluk dat de organisatie in het vaccinatiecentrum van Oostkamp top is en dat het heel fijn samenwerken is met de verantwoordelijken.

Welke anekdote is je bijgebleven? 

Er waren veel bijzondere momenten. Het gebeurde dat mensen flauw vielen na hun prikje en dat we dan snel de dokter moesten roepen. In de zomer werden we geconfronteerd met koortsthermometers die tilt sloegen en na een lange dag durfden sommigen onder ons wel eens “dag mevrouw” zeggen tegen een man met een lange baard ... (lacht) We hebben intussen al alle seizoenen zien passeren, van dikke mantels en mutsen tot korte rokjes en topjes, tot tevredenheid van de mannelijke vrijwilligers.

We hebben als groep eigenlijk al veel leuke momenten meegemaakt. De cakes, pralines of kaartjes die mensen als bedanking meebrengen zullen ons zeker bijblijven. 

Waarom zouden jullie anderen aanraden om vrijwilliger te worden? 

Ik ben ervan overtuigd dat vrijwilligers in vele sectoren ontzettend nuttige dingen kunnen doen, daarom raad ik het iedereen aan. De energie die je erin steekt, krijg je meer dan dubbel terug. Je leert nieuwe mensen kennen, hebt leuke sociale contacten en je houdt er een fijn gevoel aan over.

Wanneer het vaccinatiecentrum de deuren sluit, kijk ik zeker uit naar ander vrijwilligerswerk. 

Bedankt Sonja voor jouw enthousiasme en inzet! 

Naast Sonja waren nog tientallen vrijwilligers actief in vaccinatiecentrum De Valkaart. Dankzij hun enthousiaste inzet konden ze samen met de gemeenten Oostkamp en Beernem en de Eerstelijnszone WE40 een vlotte vaccinatie organiseren voor onze inwoners. Een dikke merci allemaal!

Interesse om ook aan de slag te gaan als vrijwilliger? Laat van je horen via tel 050 819 959 of vrijwilligers@oostkamp.be. We kijken samen wat er haalbaar is volgens je interesse en beschikbare tijd. Neem zeker ook een kijkje in het aanbod vrijwilligerswerk in Oostkamp.

op 01 maart 2022
Nieuwsoverzicht
LCP