Geniet maar drink met mate

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Sofie getuigt over haar alcoholgebruik (grote weergave)
Sofie is een 43-jarige vrouw die te kampen had met problematisch alcoholgebruik. Ze leeft intussen al 6 jaar nuchter. Op een open en krachtige manier brengt zij haar getuigenis.

Sofie, hoe heb je vastgesteld dat je een probleem had met alcohol?
“Vooral door mijn nabije omgeving. Mijn partner en ik discussieerden vaak over mijn dagelijks alcoholgebruik. Het échte inzicht kwam toen hij eiste dat ik zou stoppen met drinken en ik dit gewoon niet kon. Ik zocht en vond allerlei uitvluchten om toch te kunnen drinken. Alcohol verstoppen, een fles uitdrinken en daarna snel een nieuwe kopen en in de kast zetten zodat hij van niks wist, tijdens een feestje de hele tijd met hetzelfde glas wijn voor mijn neus zitten maar ondertussen stiekem van een verborgen fles in de garage drinken ... Het heimelijke gedoe deed me inzien dat ik niet juist bezig was. Gezien het me niet lukte om te stoppen, liet ik mij uiteindelijk opnemen.”

Hoe verloopt zo’n opname precies?
“Ik ging met een bang hartje naar het Centrum voor Psychiatrie en Psychotherapie in Pittem. Maar al snel voelde ik me niet meer alleen met mijn probleem. Je bent plots niet meer anders: iedereen daar begrijpt je verhaal en maakt hetzelfde door, elk op zijn eigen manier. Te horen dat een chirurg, een advocaat, een leerkracht ... ook ditzelfde probleem kunnen hebben, maakte de erkenning makkelijker.”

Mensen ontmoeten die je begrijpen zonder oordeel te vellen, deed me heel goed.

“Naast leren begrijpen wat een verslaving doet met je lichaam en geest, leerde ik mezelf beter kennen en kreeg ik handvaten aangereikt om in de toekomst anders om te gaan met verdriet en tegenslagen. Ik ken nog steeds ups en downs, maar ik ga er nu anders mee om. Ik ben er sterker uitgekomen, leef bewuster, doe aan yoga, las verwenmomenten in, wandel in de natuur met mijn hond en geniet intenser van mijn twee kinderen.”

Wat zou een goede campagne zijn om mensen met een alcoholprobleem te overtuigen om hulp te zoeken?
“Ik denk dat een affiche met de boodschap 'Beheerst alcohol te vaak jouw leven?' in de wachtkamer van de huisarts een goed begin zou zijn. Zo gaan mensen misschien sneller hun huisarts vertellen over hun probleem en dit kan meteen een eerste stap zijn naar verdere hulp.”

“Ik hoop dat mensen die zich in mijn verhaal herkennen, niet wachten om hulp te zoeken, maar nu de daad bij het woord voegen. Een leven zonder alcohol is voor mezelf en mijn omgeving zoveel mooier!”

Doe mee aan Tournée Minérale

In februari is het de zesde editie van Tournée Minérale. De DrugLijn roept alle Belgen opnieuw op om een maand geen alcohol te drinken. Daar zijn goede redenen voor: alcohol heeft, ook als je weinig drinkt, invloed op bijna al je organen en hangt samen met ongeveer 200 verschillende aandoeningen. Door, voor het eerst of opnieuw, mee te doen met de campagne krijgt je lichaam de tijd om te recupereren van je gewoonlijke alcoholgebruik. Heel wat deelnemers voelen zich dan ook beter in hun vel. Wat heel welkom is in deze uitzonderlijke tijden. Ga dus de uitdaging aan en ontdek dat je geen alcohol nodig hebt om je te amuseren. Meer info op de website van Tournée Minérale.

op 26 januari 2022
Nieuwsoverzicht
LCP