Praten met iemand helpt

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Psycholoog Nele in OostCampus (grote weergave)
Maak kennis met psycholoog Nele. Nood aan een gesprek met haar? Contacteer de sociale dienst.

We hebben het allemaal wel eens: een mindere periode in ons leven. We zitten in de put omdat we ons werk kwijt zijn of een dierbare verloren hebben. We weten niet goed hoe we alles wat er gebeurt een plaats moeten geven. In deze corona-tijd is de nood aan ondersteuning en een luisterend oor nog groter geworden. Velen kunnen hiervoor terecht bij familie of vrienden of vinden hun weg tot professionele ondersteuning van een therapeut of psycholoog.

Maar ook de sociale dienst van de gemeente kan helpen voor wie die weg niet vindt. Hiervoor wordt er sinds een jaar samengewerkt met het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CCG) uit Brugge.

Nele, je werkt als psycholoog voor het CGG in Brugge, maar komt regelmatig naar Oostkamp.
“Inderdaad, sinds januari 2021 kom ik wekelijks naar OostCampus. Mijn gesprekken met inwoners vinden plaats in een van de spreekkamers daar.”

Met welke problemen komen inwoners bij jou terecht?
“Dat is heel gevarieerd. Er zijn geen voorwaarden of regels die bepalen wie wel of niet bij mij terecht kan, tenzij er reeds psychische hulp aanwezig is. Iedereen die nood heeft aan een gesprek is welkom. Sommigen willen hulp bij het overwinnen van angsten, anderen komen langs omdat hun relatie met alcohol niet meer gezond is, of omdat ze verwikkeld zijn in een lastige scheiding. De problemen zijn heel uiteenlopend.”

Hoe verloopt een sessie bij jou?
“Ik ga met de persoon na waar hij mee vastzit, wat hem bezighoudt en ga dan samen op zoek naar mogelijkheden tot verandering. Soms lukt het om de persoon na een paar sessies weer het gevoel te geven van opnieuw verder te kunnen in het leven. Soms duurt het wat langer en hebben we alle sessies (= 7) nodig voordat we kunnen loslaten. Het gebeurt ook dat ik een persoon doorverwijs naar ons CGG in Brugge of een andere instantie voor verdere hulp.”

Inwoners waarmee ik praat, hebben allemaal iets gemeen: ze durfden de stap naar hulp niet zetten. “Waarom zou praten nu helpen?” Ze hebben ontdekt dat het wel een verschil maakt en daar ben ik blij en dankbaar om.

Hoeveel betaalt een inwoner die bij jou langskomt?
“Bij mij betaalt een inwoner enkel het remgeld. De eerste sessie is gratis, daarna is het 11 euro per sessie. Als de inwoner een voorkeursregeling bij een ziekenfonds heeft, wordt er 4 euro gevraagd. Het is wel belangrijk dat de inwoner bij de eerste sessie een klevertje van zijn ziekenfonds bij zich heeft.”

Nog een laatste vraag: hoe kan een inwoner een gesprek aanvragen?
“Dit gebeurt het best via Sarah van de sociale dienst. Zij maakt een eerste inschatting van de problemen en de noden, en bezorgt mij de contactgegevens. Ik bel de persoon vervolgens op om een eerste afspraak te maken.”

Nood aan een gesprek?
Zit je met iets en wil je graag een gesprek met Nele? Neem contact op met Sarah Heimans van de sociale dienst op het nummer 050 819 846. Ze helpt je graag verder!

Ook voor kinderen?!
Nele is de psychologe die de meerderjarigen helpt. Momenteel zijn er veel kinderen die zich minder goed voelen en nood hebben aan begeleiding. Hiervoor doen we beroep op psycholoog Lisa, ook medewerker bij CGG. Zij neemt de gesprekken met de kinderen en tieners op zich. Aanmelden gebeurt ook via Sarah Heimans op het nummer 050 819 846.

op 26 januari 2022
Nieuwsoverzicht
LCP