Baarmoederhalskanker: elke 3 jaar testen is de beste bescherming

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

campagne baarmoederhalskanker (grote weergave)

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Het onderzoek moedigt vrouwen tussen 25 en 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat. Doordat de ziekte of het risico erop eerder wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep behoort en je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog.

Meer info? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar de website van het bevolkingsonderzoek info

Laat je dochter vaccineren tegen HPV

De Vlaamse overheid biedt alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Meisjes die nog niet gevaccineerd en jonger dan 19 zijn, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De arts kan het vaccin dan toedienen.

op 27 december 2021
Nieuwsoverzicht
LCP