Studenten en Oostkampse gezinnen helpen elkaar

Studenten VIVES (grote weergave)
De gemeente stapte eind 2019 in het project Livelab van Hogeschool Vives. Ooostkampse gezinnen krijgen ondersteuning van studenten uit verschillende afstudeerrichtingen. Dit najaar sloten we de 5de reeks af. Voor het voorjaar 2022 zijn we nog op zoek naar gezinnen waar ondersteuning welkom is.

Gemeente Oostkamp stapte eind 2019 in het project Livelab van Hogeschool Vives. Gezinnen uit Oostkamp krijgen ondersteuning van studenten uit verschillende afstudeerrichtingen. Enerzijds leren samenwerken en anderzijds inwoners helpen: dat is het doel van dit project. Het voorbije najaar sloten we de 5de reeks af. 

Hoe gaat Livelab tewerk?

In het najaar van 2019 startte Hogeschool Vives met het project Livelab. Het doel van dit project is om studenten uit de verschillende afstudeerrichtingen te leren samenwerken. Vijf maal per jaar gaat een groepje studenten op bezoek bij een gezin en gaan na, elk vanuit hun eigen discipline, waar ze kunnen helpen. Het gaat o.a. over studenten verpleegkunde, voedings- en dieetleer, logopedie, audiologie en sociaal werk.

De gemeente is een van de partners van Livelab: de sociale dienst zoekt mee naar gezinnen waar begeleiding welkom is en die bereid zijn om een groepje studenten thuis te ontvangen. Twee maatschappelijk assistenten van de sociale dienst begeleiden de studenten, samen met enkele van hun docenten.

Succesvol project

In het najaar van 2021 sloten we de 5de reeks af. Zowel de studenten als de sociale dienst vinden dit een heel waardevol project. De appreciatie bij de gezinnen is ook groot. François Vansteenkiste kan er over meepraten. Hij verloor eerder op het jaar zijn vrouw en zat hierdoor in zak en as. Het verlies woog zeer zwaar door en nog altijd natuurlijk, maar de gesprekken met de studenten gaven hem moed.

"De voorbije maanden heb ik mijn verhaal aan de studenten kunnen vertellen. We hebben het over vanalles gehad: over het verleden, van heel, heel vroeger, van over hoe ik mijn vrouw leerde kennen, van hoe we geleefd hebben en wat we gedaan hebben. Over het verlies van mijn vrouw ook natuurlijk. Maar ik heb met de studenten ook kunnen praten over de toekomst, hoe het nu verder moet. De studenten zijn zo lief en vriendelijk. Ze maken tijd om te luisteren naar mij en dat doet zo’n deugd", aldus François.

OPROEP: Wil jij ook meedoen? Laat het ons weten!

Voor het voorjaar 2022 zoekt de sociale dienst 6 gezinnen of personen die hieraan willen meewerken. We zoeken vooral gezinnen die vragen hebben over de opvoeding van jonge kinderen ofwel ouderen (+65 jaar) die met vragen zitten rond ouder worden of geconfronteerd worden met een handicap.

Heb je interesse of ken je gezinnen die hiervoor in aanmerking zouden komen? Neem contact op met Veerle Schepers van de sociale dienst: tel 050 819 967 of socialedienst@oostkamp.be.

op 27 december 2021
Nieuwsoverzicht
LCP