5 tips om te besparen op je energiekosten

energie besparen in je woning (grote weergave)
Energie besparen is niet alleen goed voor het klimaat. Het betekent met de huidige energieprijzen ook echt besparen op je budget. Deze 5 slimme tips kunnen alvast helpen om je energiekost te verlagen.

1. Stel je thermostaat correct in

Stel de thermostaat zo in dat de verwarming een uur voor je thuiskomst aanspringt én een uur voor het slapengaan terug uitschakelt.

2. Beperk grote elektriciteitsverbruikers

Gebruik zo weinig mogelijk de droogkast. Vervang grote toestellen ouder dan 15 jaar door een energiezuiniger alternatief. Schakel over op LED-verlichting.

3. Hou de kou buiten met tochtstrips

Veel warmte ontsnapt door kleine kieren of slecht sluitende vensters en deuren. Kleef tochtstrips op plaatsen waar je de koude voelt binnenkomen en hang radiatorfolie achter radiatoren op buitenmuren. Opgelet: blijf je woning voldoende ventileren. Gezonde binnenlucht blijft ook van belang.

4. Onderhoud je gasketel

Een jaarlijks onderhoud van je gasketel bespaart je gemiddeld 5% op je energiefactuur. Ook een lagere temperatuur voor het warm water in de ketel bespaart gas.
Verlaag de toevoertemperatuur van de ketel van 80 °C naar 60 °C. Vergeet ook niet om de leidingen van de verwarming in niet-verwarmde ruimten te isoleren.

5. Isoleer je woning

In een gemiddelde woning verlies je 30% van je warmte via het dak, 20% via de muren en 15% via de ramen. Isoleer dus en vervang bijv. oude ramen.

Voor advies, praktische hulp, info en premies kan je gratis terecht bij:

op 20 december 2021
Nieuwsoverzicht
LCP