Kindjes geboren in 2017, 2018 en 2019 planten een geboortebos op De Dag van de Natuur

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Geboortebos plantactie (grote weergave)
Op zaterdag 27 november, provinciale Dag van de Natuur, werden alle kindjes die geboren zijn in 2017, 2018 en 2019 uitgenodigd om een stukje bos aan te planten aan de Koebroekdreef. Er zijn ruim 1.400 boompjes geplant door zo’n 300 kindjes.

Het planten van een geboorteboom is een traditie die de gemeente al voor de 19de keer organiseert. Door de corona-maatregelen kon dit in 2020 niet georganiseerd worden. Aangezien deze plantactie buiten doorging en de groep gespreid werd doorheen de dag, kon deze actie coronaveilig georganiseerd worden. Alle maatregelen werden in acht genomen.

Bij het aanplanten van een geboortebos is het uitgangspunt telkens de aanleg van een waardevol landschapselement met streekeigen bomen. Meestal betreft het een volledig nieuwe dreef of een bos. Deze keer werd een terrein aan de Koebroekmeersen gekozen voor de aanplant.

Tussen het sportcomplex Ridefort en de Koebroekdreef liggen een aantal open graslandpercelen die eigendom zijn van de gemeente én die mogelijkheid bieden voor een natuurlijke invulling. Op het terrein van ongeveer 2 hectare staan momenteel enkele knotbomen. Opvallend op deze locatie is dat er drie waterlopen samenkomen, die daarna als de ingebuisde Dorpsbeek het terrein verlaat en verder ondergronds het dorp van Ruddervoorde passeert.

Door die aanwezigheid van de waterlopen is de lager gelegen zone goed gesitueerd om er een waterberging te voorzien : op vraag van de gemeente wordt er dan ook door het Provinciebestuur een plan opgemaakt om waterberging te combineren met speelnatuur

Op de hoger gelegen percelen wordt tijdens deze plantactie een buurtbos voor Ruddervoorde gecreëerd dat meer dan 1 hectare groot zal zijn. Op 27 november, de Dag van de Natuur, wordt dit bos door een aantal van de kinderen geboren in 2017, 2018 en 2019 aangeplant. Zo’n 300 gezinnen gingen in op de uitnodiging voor de aanplant van dit bos.

Het bos zelf zal bestaan uit 1.400 boompjes, van een 20-tal streekeigen soorten die in groep geplant worden. Er is een wandelpad door voorzien en een rustplaats. Het moet een aantrekkingspunt worden voor wie wil ontspannen in de natuur.

Het bos is ontworpen door en wordt geplant met medewerking van de Bosgroep Houtland, de vereniging van boseigenaars en de groendienst van gemeente Oostkamp.

op 29 november 2021
Nieuwsoverzicht
LCP