Streetart in Oostkamp: symbool van verbondenheid

Op de voorgevel van De Valkaart prijkt sinds kort een enorme muurschilderij, van de hand van Oostkampenaar Sander Anseeuw. De gemeente wou met deze opdracht een zichtbaar symbool van verbondenheid in het straatbeeld creëren.

De corona-crisis laat een diepe impact na. De gemeente wou een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode voorzien. Er werd gekozen om een grote, monumentale muurschildering te realiseren aan de voorgevel van De Valkaart. Deze streetart brengt een positieve boodschap en is bedoeld als symbool van verbondenheid.

Aan de bron ligt een tekening van de Oostkampse kunstenaar Jürgen Vandewalle. 

Via een overheidsopdracht is Oostkampenaar Sander Anseeuw aangesteld als uitvoerder van de streetart. Sander Anseeuw groeide op in Ruddervoorde. Hij is gepassioneerd en gebeten door graffiti, maar wel opgeleid als wetenschapper (laborant biotechnologie), met een open geest. Muurschilderijen zijn een uit de hand gelopen hobby. Ondertussen richtte hij een bedrijf op, WhitelabelArts, voor graffiti in opdracht.  Daarnaast maakt hij deel uit van het collectief DisorderLine met de graffiti-naam Stein. Hij realiseerde reeds verschillende murals in binnen- en buitenland. Tegenwoordig wordt zijn werk gekenmerkt door een sterke digitale inslag, hij wil dus meer dan gewoon verf op muren.

Het beeld toont voornamelijk 2 handen waarbij de ene een chirurgische handschoen draagt. Beide komen ze vanuit een abstracte driedimensionale wereld. De ene hand komt uit een bloemenpatroon, de andere hand uit een meer kubistisch patroon dat ons aan pixels doet denken. Natuur versus techniek, persoonlijke versus digitale interactie, verbondenheid versus alleen zijn. Er wordt verwezen naar enkele corona-maatregelen die ons allemaal raakten. Deze uitdagingen zorgden echter ook voor nieuwe kansen en mogelijkheden, o.a. de kans om het in de toekomst anders aan te pakken. Dit beeld wil vooral constructieve dialoog en verdraagzaamheid aanwakkeren. Het is een symbool van verbondenheid. We moeten beseffen dat we niet in een steriele wereld leven, maar continu in interactie zijn met alles wat is en zal zijn. Sander hoopt dat voorbijgangers even tot zichzelf kunnen komen bij het zien van dit werk.

Op zaterdag 20 november werd de muurschildering officieel ingehuldigd.

op 22 november 2021
Nieuwsoverzicht
LCP