Twee nieuwe speelpleintjes in wijk Nieuwenhove geopend

speelzones Nieuwenhove (grote weergave)
De schoolkinderen, de kindergemeenteraad en de jeugdraad van Oostkamp verzamelden op de twee nieuwe speelterreintjes in de wijk Nieuwenhove. Ze deden dat op uitnodiging van het gemeentebestuur en de Vlaamse Landmaatschappij

De gemeente wilde graag de speelmogelijkheden in de wijk Nieuwenhove vergroten. Er werden twee geschikte plekken in bestaande speelzones van het Nieuwenhovebos gevonden en de Vlaamse Landmaatschappij vormde ze om tot speelzones.  De ene is een uitloper van Nieuwenhovebos in de wijk, en wordt daarom “Groene vinger” genoemd. De andere is het vroegere voetbalterreintje aan de Waterstraat. De toenmalige Kindergemeenteraad dacht in een interactieve sessie met VLM mee na over het ontwerp.

De VLM legde onverharde paden aan en zorgde voor beplanting en speelinfrastructuur. Ook water en reliëf zijn als spelprikkels gebruikt. Als thema werd gekozen voor de Bronstijd. Centraal op de speelzone Groene Vinger staat een speelhuisje dat geïnspireerd is door een woning uit de Bronstijd. Op de speelzone aan de Waterstraat verwijzen enkele cirkelvormige structuren naar grafheuvels uit deze periode.

Beide speelzones zijn opgenomen in de Expeditie Bulskampveld van Westtoer, een avontuurlijke speellus in het Nieuwenhovebos die ook de Bronstijd als thema heeft.

Wie van wat verderaf met de kinderen naar de speelzones komt, kan parkeren waar de Hogendaledreef uitkomt in de Waterstraat. De parking is tegelijk het startpunt van de Expeditie Bulskampveld. Deze plek is ook een onthaalpunt van het Landschapspark Bulskampveld: er is een infobord dat vertelt wat er zoal in de omgeving te beleven valt.

De Vlaamse Landmaatschappij heeft de twee speelzones aangelegd in het kader van het landinrichtingsplan Nieuwenhove-Gruuthuyse. Dat heeft als doelen om bijkomende fiets- en wandelpaden te realiseren in de omgeving van Oostkamp, en om er park- en natuurgebieden in te richten. Zo werd een stukje Hertendreef in het Nieuwenhovebos aangelegd als fietsverbinding tussen verschillende delen van de wijk. Ook de herinrichting van de Legendalesite in Oostkamp met een parkzone, volkstuintjes en een hondenlosloopweide, kadert in dat plan.

De twee speelzones in Nieuwenhove zijn al sinds mei in gebruik. Nu de coronamaatregelen het toelaten, brachten het gemeentebestuur en de Vlaamse Landmaatschappij hier met plezier een groep kinderen samen om de nieuwe speelmogelijkheden de nodige aandacht te geven. 

op 28 oktober 2021
Nieuwsoverzicht
LCP