Denk jij mee over een gedenkplaats voor (sterren)kindjes in Oostkamp?

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verdriet met een sterretje (grote weergave)
Bezorg ons jouw contactgegevens via burgerzaken@oostkamp.be.

Het uitkijken, verwachten en verlangen naar de kennismaking met je kindje is vaak heel intens. Soms moeten deze gevoelens abrupt plaatsmaken voor onzekerheid, angst, verlies en verdriet. Kindjes die overlijden in de baarmoeder, nog voor ze geboren zijn, worden sterrenkindjes of stilgeboren kindjes genoemd. Ook kindjes die overlijden tijdens de geboorte krijgen vaak deze naam.

Afhankelijk van de zwangerschapsduur op het moment van de geboorte onderscheidt de wet 3 verschillende situaties. Er worden voor de sterrenouders rechten en plichten aan gekoppeld.

1. Zwangerschapsduur van minstens 180 dagen (26 weken of 6 maanden):

  • Aangifteplicht bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kindje geboren is (voor mensen die in Oostkamp wonen is dat meestal Brugge of Torhout)
  • De ouders hebben de keuze om een voornaam en/of familienaam op te nemen in de akte; de namen van beide ouders kunnen vermeld worden in deze akte
  • Er is een wettelijke plicht om het kindje te laten begraven of cremeren

2. Zwangerschapsduur tussen de 140 en 179 dagen:

  • Keuze voor aangifte en vrijwillige opmaak van een akte bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats
  • Ouders kunnen het kindje een voornaam geven
  • De ouders kunnen hun kindje laten begraven of cremeren

3. Zwangerschapsduur van minder dan 140 dagen:

  • Geen registratie mogelijk
  • De ouders hebben wel het recht om hun kindje te laten begraven of cremeren

Heel wat ouders van sterrenkindjes hebben wettelijk gezien nog altijd geen mogelijkheid om hun kindje te laten registreren. Het maakt er de lange periode van rouw die volgt op het verlies niet eenvoudiger op. Ook wanneer je een kindje van jonge leeftijd verliest, blijft er een grote leegte achter.

De gemeente wil alle sterrenouders en familieleden van sterrenkindjes, maar ook ouders en familieleden van kinderen die op jonge leeftijd overleden zijn een betekenisvolle plek bieden om stil te staan bij het verlies en zich verbonden te voelen met lotgenoten.

OPROEP: ben of ken je een sterrenouder die samen met ons wil nadenken over de inrichting van een gedenkplaats voor (sterren)kindjes in Oostkamp? Ben je een kindje van jonge leeftijd verloren en heb je ideeën over de invulling van de gedenkplaats? Bezorg ons jouw contactgegevens via burgerzaken@oostkamp.be en we gaan graag met jou in gesprek.

op 21 oktober 2021
Nieuwsoverzicht
LCP