Verplichte fietsverlichting zorgt voor veiliger verkeer

Fietslicht aan (Klein) (grote weergave)
Tijdens deze donkere dagen kan het belang van zichtbaarheid in het verkeer voor fietsers niet sterk genoeg benadrukt worden. Nog al te vaak rijden fietsers zonder licht. Daarom maken we fietsers er extra attent op dat fietslichten verplicht zijn. Gezien worden is immers van levensbelang!

Als gemeente maken we fietsers in deze periode van het jaar extra attent op het gevaar van fietsen zonder verlichting. Ook het dragen van beschermkledij zoals een helm of fluohesjes bewijzen hun nut om de veiligheid te verhogen voor zwakke weggebruikers.

Om fietsers duidelijk te maken dat fietsverlichting verplicht is, sensibiliseren we op volgende manieren:

  • Op enkele belangrijke fietsroutes worden bordjes opgehangen met de boodschap 'Bedankt fietser dat je je licht aanzet'
  • Op fietspaden en aan fietsenstallingen wordt de boodschap 'licht aan?' aangebracht op de grond als reminder voor wie met de fiets vertrekt.

Ook de provincie West-Vlaanderen en Politiezone Het Houtsche zetten in op fietsveiligheid door het filmpje dat te zien is op sociale media en op Focus WTV:

Uiteraard roepen we andere weggebruikers in deze periode ook op om extra waakzaam te zijn in het verkeer. De combinatie van donker weer en regen zorgt er vaak voor dat zwakke weggebruikers minder goed zichtbaar zijn. Wederzijdse aandacht voor elkaar in het verkeer kan ongevallen voorkomen.

op 19 oktober 2021
Nieuwsoverzicht
LCP