Water … van droogte tot overstromingen: hoe gaan we daarmee om?
Dit doen we onder andere door via ontharding en infiltratie de grondwatertafel aan te vullen. Anderzijds zorgen we voor waterbuffering. Dit is noodzakelijk bij wateroverlast én als reserve bij droogte. Al 10 jaar werkt de gemeente samen met andere partijen (Vlaamse Landmaatschappij, Regionaal Landschap Houtland, Provincie West-Vlaanderen, Aquafin …) aan projecten om onze gemeente klimaatbestendiger te maken. Hier een greep uit de lopende projecten.
We vullen de grondwatertafel aan door ontharding en infiltratie
Hoe:
- De gemeente nam reeds 16.300 m² overbodige verharding weg.
- Zo weinig mogelijk verharding toestaan bij nieuwe wegen- en bouwprojecten.
Voordelen:
- Meer regenwater laten indringen in de bodem.
- Meer groen, planten en bloemen zorgen voor een aangenamere leefomgeving.
We bufferen steeds meer water om wateroverlast te voorkomen én als reserve bij droogte
Hoe doen we dat?
- Door de bestaande waterlopen te verbreden. Dit is al gebeurd op de grens met Beernem (Merlebeek) en aan de Velddambeek in Baliebrugge. In de nabije toekomst verbreden we ook delen van de waterlopen langsheen de Tempeliersstraat en de Sijslostraat in Ruddervoorde.
- Oostkamp ligt op het einde van het Rivierbeek-stelsel en ontvangt zo het regenwater van het hoger gelegen Wingene, Tielt, Lichtervelde en Torhout. De aanleg van stuwen en bufferbekkens in die gemeenten zorgen dat het water minder snel afgevoerd wordt en voorkomen wateroverlast bij ons. In de nabije toekomst worden ook bufferbekkens aangelegd aan de Dorpsbeek in Ruddervoorde en de Kloosterbeek en Ringbeek in Wingene. Ook worden plannen gemaakt om oude meanders te herstellen.
- Door het nemen van waterbeheersingsmaatregelen en de aanleg van dijken, zoals in het Kampveld om de bedrijven en woningen te beschermen.
- Door ruimte voor te behouden voor gecontroleerde overstromingen.
Wil jij ook je steentje bijdragen?
Bekijk de premies op Subsidies duurzaam waterbeheer - Gemeente Oostkamp
Gemeenten die inzetten op groen en water, hebben de beste kaarten voor de toekomst. — Prof. Willems, KULeuven, VUB, expert in hydrologische extremen, klimaatverandering