Maak je perceel klimaatbestendig met het groenblauwpeil

groenblauwpeil (grote weergave)
We ondervinden allemaal hoe de klimaatverandering ons leven en onze onmiddellijke omgeving beïnvloedt. Door gerichte aanpassingen rond regenwater, infiltratie... kunnen we daar zelf iets aan doen. Bereken jouw groenblauwpeil en ontdek welke aanpassing voor jouw woning of bedrijf aangewezen zijn.
Misschien zorgen intense regenbuien meermaals per jaar voor wateroverlast op je perceel. Mogelijks raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld. Of zie je dat je gras en groenten in je moestuin verdorren bij aanhoudende zomertemperaturen. Het is té nat en té droog tegelijk. In steden is de ruimte vaak te sterk verhard en is er een tekort aan groenezones. De gevolgen zijn navenant: hogere temperaturen en minder verkoeling in de stad t.o.v. het platteland. Kortom, een verminderde levenskwaliteit. Bovendien is de groene natuur in Vlaanderen erg versnipperd, met als gevolg een verminderde biodiversiteit en een grote druk op ecosystemen.

Bepaal het groenblauwpeil van jouw perceel

Dankzij het groenblauwpeil kunnen we samen nagaan met welke maatregelen we de blauwe (gelinkt aan regenwaterbeheer) en groene aspecten (biodiversiteit, koolstofopslag, luchtkwaliteit, verkoeling) kunnen verbeteren. Zowel particulieren, architecten, lokale besturen als bedrijven kunnen het groenblauwpeil gebruiken.
 
Via de nieuwe website www.groenblauwpeil.be kom je te weten hoe klimaatbestendig je woning en tuin zijn en hoe je ze groener en blauwer kan maken.

Premies voor aanpassingen voor duurzaam waterbeheer

Wist je dat de gemeente inwoners aanmoedigt om hun woning en tuin duurzaam aan te passen? Er zijn tegemoetkomingen mogelijk voor volgende zaken:

Vind alle informatie over subsidies voor duurzaam waterbeheer op de website.

op 11 oktober 2021
Nieuwsoverzicht
LCP