Sociale hub: start bouwwerken

Sedia (grote weergave)
Voormalige meubelzaak in de Stationsstraat wordt sociale hub.

Wat is een sociale hub?

Een hub is het centrum van een netwerk. Het is een plaats waar vele zaken samenkomen en met elkaar verbonden worden. In dit geval ligt de focus op sociale verbinding. We bereiken deze verbinding o.m. door verschillende sociale initiatieven onder één dak te brengen.

Wat komt er precies?

Op het gelijkvloers komt een sociale kruidenier. Dit is een moderne variant van de huidige voedselbank. Op vandaag kunnen mensen die het minder breed hebben een standaard voedselpakket afhalen op vaste tijdstippen. Met de sociale kruidenier gaan we richting winkelformule, waarbij mensen die nu beroep doen op de voedselbank meer zelf zullen kunnen kiezen welke producten ze nodig hebben. Het is ook de bedoeling meer verse producten aan te bieden. Sinds de coronacrisis is de werking van de huidige voedselbank al uitgebreid met verse groenten. Dit verliep vlot, dankzij een goede samenwerking met het Kruimelcafé en Flavour. Dit leidde dit tot grote tevredenheid van de klanten én het helpt mee in de strijd tegen voedselverspilling.

Naast de sociale kruidenier komt een ontmoetingsruimte met keuken en bar. In en rond deze ontmoetingsruimte is er plaats voor tal van initiatieven: repaircafés, groepsgesprekken rond specifieke thema’s, goedkope en vooral gezonde warme maaltijden voor de doelgroep, taalinitiaties voor anderstalige nieuwkomers, uitvalsbasis voor buddywerkingen … Zo verhuist het Kruimelcafé mee naar deze nieuwe locatie. Er komt ook een brood- en soepbar die door De Kade samen met hun bewoners uitgebaat wordt. Naast vrijwilligers, zullen ook medewerkers van de sociale dienst de werking ondersteunen en mensen met problemen helpen zoeken naar de juiste oplossingen.

Op de eerste en tweede verdieping komen er een aantal doorgangswoningen. Dat zijn tijdelijke noodwoningen voor inwoners die door plotse omstandigheden geen dak meer boven het hoofd hebben. Dit is vaak het gevolg van brand, uithuiszetting, relatiebreuk … Er zijn een aantal doorgangswoningen in onze gemeente, maar dit aanbod is ontoereikend. Het huidig aanbod bestaat ook vooral uit gezinswoningen. We stellen vast dat er meer en meer vraag komt naar doorgangswoningen voor eenpersoonshuishoudens of eenoudergezinnen. Om hier aan tegemoet te komen, worden in het gebouw 5 kleine wooneenheden voorzien.

Gebundelde krachten

De verkoop van de voormalige meubelzaak was een unieke kans om de plannen van de gemeente / OCMW om deze diverse projecten op één locatie te bundelen. Daardoor is er nog meer samenwerking en contact mogelijk. Door de andere activiteiten die er plaats vinden, kan de sociale hub echt uitgroeien een plek die gekend is, waar je makkelijk binnenstapt voor een babbel, maar waar je ook hulp vindt.

De werking van deze sociale hub sluit aan op de werking van de welzijnsschakels zoals ’t Gezelletje. Dit zowel op vlak van doelgroep, openingstijden als activiteiten. Beide initiatieven zullen elkaar dan ook mooi aanvullen én versterken.

Planning van de werken

De verbouwingswerken zijn starten half november en zullen tot het najaar van 2022 duren.

De werkzone beslaat een deel van de openbare weg. De Stationsstraat richting centrum zal ter hoogte van de werken ingenomen zijn voor werfmateriaal. Het verkeer blijft in beide richtingen wel mogelijk.

Interesse in een virtuele wandeling? 

Klik hier

op 08 november 2021
Nieuwsoverzicht
LCP