Week van de geestelijke gezondheid 1 – 10 oktober 2021: oproep handelaren

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Geestelijke gezondheid daar zorgen we samen voor. Vorig jaar zagen we spreuken op de ramen van vele handelaren binnen Oostkamp en op de pagina #8020. Die actie wordt dit jaar herhaald.

Van 1 tot 10 oktober is het de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Het is belangrijk even stil te staan bij onze eigen geestelijke gezondheid en die van de mensen rond ons. Omdat we er nog altijd te veel over zwijgen en praten net een deel van de oplossing is. Ook in 8020 willen we het taboe rond praten over hoe we ons voelen doorbreken. 

Spreuken in het straatbeeld

Daarom lanceren we opnieuw de actie ‘spreuken in het straatbeeld’ én breiden we die uit naar particulieren. Zo willen we de zichtbaarheid nog verhogen. Zet jij ook een hartverwarmende boodschap of spreuk op het raam van je zaak? We zullen zelf ook spreuken plaatsen op de ramen van de gemeentelijke gebouwen.

Welke spreuk kies ik?

Kies zelf een spreuk. Het is leuk de spreuk af te stemmen op je zaak. Bijvoorbeeld:  ‘Het beste medicijn, is 3x daags een complimentje’ bij de apotheker.  Of ‘Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van’ in de sporthal. Inspiratie voor spreuken kun je aanvragen via warmegemeente@oostkamp.be.

Hoe meedoen?

  • Laat ons vóór 20 september weten dat je deelneemt via het e-formulier.
   Daar geef je ook aan of je zelf de spreuk aanbrengt, of je wenst dat een vrijwilliger langs komt om dit te doen.
   Schrijf je liever niet op je raam, dan is een affiche waarop je je spreuk schrijft ook mogelijk. Kom langs in OostCampus om de affiche op te halen, of download ze op deze pagina. 
  • Zet van 1 tot 10 oktober een spreuk op het raam van je zaak, met de hashtag #samenveerkrachtig.
   TIP: Hou rekening met de planning van de ramenwasser. Of kijk eventueel om die een weekje te annuleren.
  • Geen inspiratie? Neem contact met warmegemeente@oostkamp.be

Samen Veerkrachtig: hoe gaat het met jou?

“Het taboe doorbreken, kan enkel als we er een wij-verhaal van maken”
Niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de 10-daagse, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht. Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen.

Een dipje kan, kleine tips om snel het positieve elan terug te vinden:

Vergelijk jezelf niet met andere ondernemers

Het gras is altijd groener aan de overkant! Een valkuil waar ondernemers helaas ook iets te vaak in trappen. Misschien lijkt het alsof alle ondernemers die jij kent of volgt heel veel klanten hebben, hun sociale media op orde hebben of een webshop hebben die super goed loopt. Think again! Op sociale media ziet alles er rooskleuriger uit. Ondernemen gaat nu eenmaal met ups en downs. Laat je dus niet ontmoedigen door succesverhalen van anderen en focus je op jezelf.

Doe het op jouw manier, op jouw tempo

Als ondernemer is het verleidelijk om heel veel uren te maken, je wilt immers groeien met je bedrijf. Om een goede mentale gezondheid te behouden, is het belangrijk om te bepalen wat JIJ wil en wat voor JOU goed voelt. Werk niet meer dan wat je aankunt, ook al is het werk misschien niet af.

Focus op wat echt belangrijk is

Verspil je tijd niet aan taken die geen prioriteit hebben. Hierdoor voel je je productiever, krijg je positieve energie en kun je meer werk verzetten.

Sta stil bij wat goed ging!

Als ondernemer ben je vooral geneigd om je te focussen op wat komen gaat, maar het is ook belangrijk om af en toe stil te staan. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Waar kreeg je vandaag energie van?

Neem eens echt vrij en maak je hoofd leeg

Heb je een eigen onderneming, dan is het vaak moeilijk om écht vrij te nemen. Maak je hoofd leeg en stap een werkvrije avond of weekend in! Ga iets doen waar jij echt van kunt ontspannen!

Hulp is dichter bij dan je soms denkt!

Je onderneming in financieel woelig water? Blijf er niet alleen mee zitten en neem contact op met DYZO VZW, zij helpen zelfstandig ondernemers in moeilijkheden!

Wil je testen hoe jouw veerkracht nu is, surf dan naar deze website en ga naar mijn veerkracht. Op basis van jouw score krijg je info en advies op maat. Nadien krijg je toegang tot oefeningen en tips die je helpen om positief in het leven te staan.

op 25 augustus 2021
Nieuwsoverzicht
LCP