Mantelzorgers in de kijker

Mantelzorgers uit de Eerstelijnszone WE40 (grote weergave)

Toen het corona-virus vorig jaar in ons leven kwam, viel er heel wat ondersteuning weg en kwam er meer zorg op de schouders van de mantelzorgers terecht. Daarom sloegen Oostkamp, Zedelgem, Beernem en Jabbeke, de vier lokale besturen uit de Eerstelijnszone WE40, de handen in elkaar om voor heel even die zorg weg te nemen.

In de maand juni, wanneer ook de Dag van de Mantelzorger (woensdag 23 juni) plaatsvindt, organiseerden ze zes wandelingen voor mantelzorgers en zorgbehoevenden.

Verschillende gidsen van de provincie West-Vlaanderen werkten twee zintuigwandelingen, twee beleefwandelingen en twee bosbaden uit. De zintuigwandelingen waren speelse wandelingen afgestemd op kinderen waarbij de mantelzorger en hun zorgbehoevend kind samen op verkenning gingen in het bos en hierbij hun zintuigen gebruikten. De beleefwandeling werd georganiseerd voor mantelzorgers en de volwassen zorgbehoevende. Hier nam de gids hen mee op sleeptouw doorheen het bos en werd er extra aandacht besteed aan de beleving. Bij de bosbaden kregen de mantelzorgers even de kans om zich te onthaasten en tijd voor zichzelf te nemen. Bij deze wandelingen kwamen de mantelzorgers alleen.

“We vonden het belangrijk om activiteiten te organiseren waarbij de mantelzorger en hun zorgbehoevende samen konden deelnemen, maar tegelijkertijd wilden we mantelzorgers ook de kans geven om even tot rust te komen.” , zegt intergemeentelijke preventiewerker Jana Syoen, die de wandelingen organiseerde.

De wandelingen gingen door in parken en bossen gelegen in de regio van de vier lokale besturen (Hof Ter Loo, de Maskobossen, Merkemveld en Bulskampveld) en waren volledig gratis. In totaal namen 53 mantelzorgers en zorgbehoevenden deel.

Deze actie gebeurde in samenwerking met de Eerstelijnszone WE40, de provincie West-Vlaanderen en het Lokaal Gezondheidsoverleg Brugge-Oostende.

op 16 juni 2021
Nieuwsoverzicht
LCP