Bij-bordjes geven inspiratie tijdens ‘Week van de bij’

12_bij (grote weergave)
Als startschot van ‘De week van de bij’ op zondag 30 mei werden er op verschillende plaatsen in 14 West-Vlaamse gemeenten bij-bordjes geplaatst.

Borden met ludieke spreuken


De bij-bordjes zijn voorzien van ludieke spreuken zoals ‘Sorry voor het kruid, maar anders sterven de bijen uit’ en ‘Minder grasmachien = meer bijen zien!’. Ze geven aan dat op die plaats een maatregel genomen werd die bijen ten goede komt. Bv:  een bijennestheuvel in Nieuwenhove in Oostkamp, een insectenhotel aan De Valkaart of een aangepast maaibeheer op verschillende plaatsen.  

Bestuivers zijn van groot belang voor onze voedselproductie en de biodiversiteit, maar hun aantal en diversiteit nemen de laatste decennia flink af. Met de borden hopen de partners hier de aandacht op te vestigen, maar tegelijkertijd een inspiratiebron te zijn voor het ruime publiek om mee actie te ondernemen. Want ook privétuinen kunnen het verschil maken.

Het Regionaal landschap Houtland, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en de gemeente Knokke-Heist zetten zich samen met 13 steden en gemeenten in voor bijen en insecten via het Plattelands-project (PDPO) Kruisbestuivers*.

Lokale initiatieven ondersteunen

Oostkamp heeft zich zoals de andere deelnemende gemeenten in 2020 geëngageerd om vanuit een gemeentelijke bijenwerkgroep een meerjarenactieplan voor bijen op te stellen. Het gaat om een samenwerking tussen het bestuur en de inwoners. Deze lokale initiatieven krijgen dan ondersteuning van het project Kruisbestuivers, dat onder meer expertenadvies geeft en opleidingen voorziet voor gemeentelijke groendiensten.

De deelnemende gemeenten en steden zijn: Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Knokke-Heist, Wingene, Ruiselede, Ingelmunster, Hooglede, Staden en Moorslede.

op 31 mei 2021
Nieuwsoverzicht
LCP