Laat kinderen en jongeren rookvrij sporten

Hier sport ik rookvrij (grote weergave)

Generatie Rookvrij

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft, samen met Kom op tegen Kanker, de Vlaamse Verenging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding en verschillende andere organisaties, de krachten gebundeld en het initiatief Generatie Rookvrij opgestart.

Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren sinds 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook. Zo wordt rookvrij opgroeien vanzelfsprekend en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en hen een andere norm rond roken aan te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Zo kunnen we - eens deze kinderen meerderjarig zijn - spreken over een eerste rookvrije generatie. Generatie Rookvrij wil daarom zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken: denk aan speeltuintjes, sportterreinen, jeugdorganisaties, kinderboerderijen …

Hier sport ik rookvrij!

Als gezonde gemeente springt Oostkamp mee op de kar. In het voorjaar van 2021 zijn we gestart met het rookvrij maken van de speeltuinen in 8020. Er werd ter plaatse signalisatie aangebracht die oproept om niet te roken op de speelpleinen. Dit jaar is er signalisatie voorzien op de verschillende sportplekken in Oostkamp. Zo breiden we de rookvrije terreinen uit.

Wat vinden kinderen van roken?

We vroegen kinderen van de Facet Basisschool en VBS Sint-Pieter naar hun mening over roken. Kijk even mee!

op 27 april 2022
Nieuwsoverzicht
LCP