Onrust over … harige rupsen en spookachtige taferelen

processierups (grote weergave)

Eikenprocessievlinders, ook bij ons?


Bij het begin van elke zomer bereiken ons berichten uit het binnenland over de rupsen van de eikenprocessievlinder en de hinder die deze beestjes veroorzaken. Vooral de haren waarmee deze processierups bedekt is, veroorzaken flink wat jeuk en allergische reacties.

Zoals de naam het aangeeft, komen de rupsen enkel op eiken voor, vooral zomer- en wintereik. De naam processierups komt voort uit de specifieke eigenschap om zich in processie achter elkaar te verplaatsen.
Massale aanwezigheid van processierupsen kan leiden tot het afsluiten van bossen, pleinen en fietspaden
die onder eiken lopen. In die gebieden worden ze intens bestreden met hoe langer hoe meer biologische
wapens, vooral natuurlijke vijanden.

Reden genoeg om goed in het oog te houden of de eikenprocessierups ook bij ons voorkomt. Tot nu toe werd aangenomen dat de soort in Noord-West-Vlaanderen en dus in Oostkamp niet voor kwam … Tot in 2020. Dat jaar was in alle opzichten speciaal, en zeer opvallend was dat heel wat mensen zich plots gingen interesseren voor nachtvlinders. Daardoor werden er heel intensief nachtvlinders geïnventariseerd. Wellicht hierdoor werden er in 2020 in onze streek plots 16 eikenprocessievlinders met zekerheid herkend. In al de jaren daarvoor waren er 1 of 2 waarnemingen. Dat zou er kunnen op wijzen dat ze onze streek aan het naderen zijn. Er is in Oostkamp wel nog geen enkele rups gevonden waarvan bevestigd werd dat het een processierups is.

Niet elke harige rups is gevaarlijk

De media-aandacht voor de processierupsen leidt soms tot onrust bij het zien van een harige rups. Er zijn bij ons heel wat nachtvlindersoorten die ontstaan uit harige rupsen, maar meestal zijn die haren onschuldig of  ongevaarlijk.

Bijzondere creaties van spinselmotten

Een ander rupsverschijnsel waar men zich wel eens ongerust over maakt, zijn de spinsels van de spinselmotten of stippelmotten. De spinselmot is een slank gebouwd wit nachtvlindertje. In mei leggen ze hun eitjes in hun favoriete
boom zoals bv. kardinaalsmuts, meidoorn … Wanneer de rupsen na 3 weken uit de eitjes komen, gaan die samen
webben spinnen en vreten ze de bladeren van de boom. Het gevolg is een kale boom die ingepakt is in een wit spinsel(zie foto). In het spinsel bevinden zich enorm veel rupsen en bij een flinke wind waaien die zelfs uit de boom. Het bijzondere hieraan is dat in de meeste gevallen de rupsen verpoppen en dus stoppen met eten net voor Sint-Jan, op 24 juni. Dat is nog juist op tijd voor de kaalgevreten boom of struik om opnieuw bladeren te krijgen. Twee weken later staat de boom weer volledig in blad en zijn alle spinsels weggewaaid.

Er is dus absoluut geen noodzaak om in te grijpen als er zo’n ingepakte boom of struik opgemerkt wordt! Het bijzonder tafereel lost vanzelf op.

op 27 mei 2021
Nieuwsoverzicht
LCP