Is je rijbewijs in Europees bankkaartmodel nog geldig?

Rijbewijs nog geldig? (grote weergave)
Doe de check.

In Oostkamp werden de eerste rijbewijzen in het Europese bankkaartmodel in september 2011 uitgereikt. Aangezien deze rijbewijzen 10 jaar geldig zijn, zullen ze weldra moeten worden vervangen.

In tegenstelling tot de eID, laat de federale toepassing voor rijbewijzen momenteel niet toe om bestuurders aan te schrijven als het rijbewijs bijna verstreken is. Je ontvangt dus geen brief als je rijbewijs vervalt. Het is daarom heel belangrijk om de geldigheidsdatum in de gaten te houden. Vraag zeker 3 maanden voor het einde van de geldigheidsdatum een nieuw rijbewijs aan om te voorkomen dat je zonder geldig rijbewijs zou rijden.

Ben je verplicht om je papieren rijbewijs om te wisselen?
Nee, dat is pas verplicht in 2033. Het is wel aan te raden om over te schakelen naar een bankkaartmodel wanneer je foto niet meer actueel is of als je vaak met de wagen naar het buitenland gaat.

Moet je binnenkort een nieuwe eID aanvragen?
Overweeg dan om je papieren rijbewijs op hetzelfde moment om te wisselen. De geldigheidsduur van beide documenten loopt dan gelijk. Bij het vernieuwen van je eID word je er dan automatisch aan herinnerd dat je rijbewijs ook aan vernieuwing toe is.

Heb ik een nieuwe pasfoto nodig?
Je moet geen nieuwe pasfoto laten nemen om een nieuw rijbewijs aan te vragen; de foto wordt overgenomen van je eID. Als deze foto te verouderd is, wordt wel aangeraden om zowel je eID als rijbewijs te laten vernieuwen. Ook als de eID niet zo lang meer geldig is, raden we aan om je eID en rijbewijs samen te vernieuwen en dan 1 keer een nieuwe foto te laten nemen. Voordeel is dat de geldigheidsdatum van beide documenten dan dezelfde is en je er maar 1 keer in de 10 jaar moet aan denken.

Meer info: tel 050 819 890, burgerzaken@oostkamp.be

op 10 mei 2021
Nieuwsoverzicht
LCP