Laat kinderen rookvrij spelen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Logo generatie rookvrij (grote weergave)

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Tegelijk tellen we gemiddeld 40 tabaksdoden per dag in België. Confronterend, niet?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft daarom, samen met Kom op tegen Kanker, de Vlaamse Verenging voor Respiratoire gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) en verschillende andere organisaties, de krachten gebundeld en het initiatief generatie rookvrij opgestart.

Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren sinds 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook. Zo wordt rookvrij opgroeien vanzelfsprekend en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Zo kunnen we – eens deze kinderen meerderjarig zijn – spreken over een eerste rookvrije generatie.

Generatie Rookvrij wil daarom zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken: denk aan speeltuintjes, sportterreinen, jeugdorganisaties, kinderboerderijen …

Er zijn nog heel wat redenen om te kiezen voor rookvrije omgevingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van minder peuken? Goed voor het milieu! Tip: In het Onthaal in OostCampus kan je gratis een #8020 peukenpocket
komen afhalen.

Oostkampse speelpleinen rookvrij!

Als gezonde gemeente springt Oostkamp mee op de kar. Dit voorjaar starten we met het rookvrij maken van de
speeltuinen in 8020. Er zal ter plaatse signalisatie komen die oproept om niet te roken op de speelpleinen. Doe je mee?

Op maandag 31 mei is het Werelddag Zonder Tabak. In het kader hiervan organiseert de VRGT en Generatie
Rookvrij een bellenblaasactie. Ze roepen kinderen en jongeren die dag op om bellen te blazen onder het motto “ik blaas liever bellen dan rook”. Zet zeker een foto van het bellen blazen van jouw zoon of dochter in de Facebookgroep #8020!

Rook je en wil je er graag mee stoppen?

Generatie Rookvrij is niet het verhaal van een rookverbod. We willen de rokers wél vragen om de volgende generatie te helpen. Rokers willen vaak zelf ook niet dat hun kinderen beginnen roken, daarom rekenen we ook op hun steun om deze campagne te ondersteunen.

Wil je zelf graag stoppen met roken? Super! Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Meer info vind je op de website van rookstop of op het gratis nummer van Tabakstop 0800 111 00.

op 28 april 2021
Nieuwsoverzicht
LCP