Verwen je mama met heerlijke cupcakes

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Cupcakes van Cato (grote weergave)
Op zondag 9 mei vieren we moederdag. De 12-jarige Cato Isselée uit Waardamme, winnares van de allereerste Junior Bake Off Vlaanderen, deelt haar succesrecept voor chocolade cupcakes met karamel.

De 12-jarige Cato Isselée uit Waardamme heeft de allereerste Junior Bake Off Vlaanderen gewonnen. Cato wist de jury te overtuigen met haar feilloze baktechnieken. Voor moederdag deelt ze graag een succesrecept.

Recept chocolade cupcakes met karamel en veel liefde

Voorbereiding

De karamel in de cupcakes vraagt even wat tijd, want ik maak mijn karamel altijd door een gesloten blikje gecondenseerde melk 3 uur te laten koken in een grote pot water. Na 3 uur is de karamel klaar. Die kan in veel gerechten verwerkt worden. In suikerpasta maak ik hartjes en stempel er ‘A lot of love’ in. Dit doe ik op voorhand zodat de suikerpasta wat hard kan worden.

Cupcakes maken

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gram fijne suiker
  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 200 gram patisserieboter (in stukjes)
  • 2 lepels cacaopoeder

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Weeg alle ingrediënten af.
  • Klop de boter los met de keukenrobot.
  • Voeg de suiker leper per lepel toe terwijl je mixt.
  • Doe het zakje vanillesuiker erbij en mix tot een smeuïge massa.
  • Doe een ei in een apart kommetje en voeg het dan bij het beslag (doordat je het eerst in een apart kommetje doet, ben je zeker dat er geen stukjes schaal in zitten). Doe zo ook de andere eieren erbij, 1 per 1.
  • Zeef de bloem boven het beslag en meng alles goed met de mixer.
  • Meng ten slotte de cacao eronder en mix alles nog eens goed luchtig.
  • Het beslag doe ik in een spuitzak omdat ik het zo gemakkelijker vind om de cupcakevormpjes te vullen.
  • Vul de cupcakes en steek ze in de oven.
  • Na 20 minuten zijn ze klaar. Terwijl ze afkoelen maak ik de crème au beurre.

Crème au beurre maken

Ingrediënten

  • 500 gram boter (in stukjes)
  • 300 gram bloemsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 eiwitte
  • 2 lepels cacaopoeder

Werkwijze

Doe alles, behalve de cacaopoeder, in de mengkom en mix tot het zeer luchtig is. Geregeld wel eens omspatelen. Pas als het goed luchtig is, de cacaopoeder erbij mengen en opnieuw luchtig kloppen.

Afwerking

Wanneer de cupcakes afgekoeld zijn, maak ik in elke cupcake een gaatje met een appelboor. In dit gaatje komt de karamel (ik doe mijn karamel ook in een spuitzak omdat ik gemakkelijker het gaatje kan vullen). De crème au beurre gaat ook in een spuitzak waar ik eerst een gekarteld spuitmondje in deed. Daarna maak ik mijn rozetten op de cupcakes. Als afwerking/versiering zet ik eerst op elke cupcake een stukje verse aardbei om het hartje te ondersteunen. Daarna plaats ik het hartje ervoor en versier ik vrij met sprinkles, eetbare bloemen, parels …

Meer recepten van Cato?

Volg haar op Instagram

op 28 april 2021
Nieuwsoverzicht
LCP