Duurzaam en efficiënt werken: elektrische apparaten opladen met zonne-energie

Wagen met zonnepanelen (grote weergave)

Als gemeente zetten we steeds meer in op hernieuwbare energie. Naast de aankoop van 100% groene stroom, zonnepanelen op verschillende gebouwen en vele andere maatregelen, draagt ook de groendienst haar steentje bij. De medewerkers van de groendienst werken al een hele tijd met elektrisch aangedreven materiaal zoals heggenscharen, bosmaaiers … Met de nieuwe zonnepanelen op het dak van hun wagens, kunnen ze die nu ook duurzaam opladen onderweg.  

Elektrisch materiaal gebruiken in het openbaar groen biedt volgende voordelen:

  • Er is geen uitstoot van CO2 en fijn stof
  • Er is geen gebruik van fossiele brandstoffen
  • Het is gezonder voor de arbeiders
  • Het is geluidsarm

De batterijen van deze toestellen hebben echter onvoldoende vermogen om er een volledige dag mee aan de slag te kunnen. Vroeger werden hiervoor reserve batterijen meegenomen, die dan ’s avonds stuk per stuk werden opgeladen via het elektriciteitsnet van OostCampus.

Omdat dit onpraktisch is en omdat de batterijen duur zijn, ging de gemeente op zoek naar een alternatief. Dat vond ze bij de firma Zeliox, een bedrijf dat gespecialiseerd is in mobiele stroomvoorzieningen.  

De gemeente investeerde in de plaatsing van zonnepanelen die ingebouwd werden op het dak van 2 camionettes van de groendienst. Deze staan in verbinding met een batterijstation waaraan verschillende batterijen kunnen worden opgeladen. Wanneer de arbeiders in de zon aan het werk zijn, laden hun volgende batterijen meteen op. Daarnaast laadt het batterijstation ook op wanneer het voertuig rijdt. En indien nodig kan deze ‘s avonds verder opgeladen worden via een elektriciteitskabel in de loods.

Zo werken onze arbeiders niet alleen praktischer, maar ook milieuvriendelijker. Een dubbel voordeel dus.

De aankoop van de 2 mobiele batterijstations en zonnepanelen kostte 14.278 euro (btw excl.).

op 06 april 2021
Nieuwsoverzicht
LCP