Vanaf 1 april sorteer je veel meer in De Nieuwe Blauwe Zak

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Dankzij nieuwe technologische evoluties kunnen we steeds meer verpakkingen recycleren. Daarom introduceert FostPlus nu ook in Oostkamp De Nieuwe Blauwe Zak.

Daarin mogen naast de klassieke PMD-verpakkingen voortaan ook alle plastic verpakkingen. En dat is een goede zaak voor iedereen! De Nieuwe Blauwe Zak wordt ook meteen goedkoper dan zijn voorganger, om goed sorteren extra te stimuleren. Vanaf 1 april kost een rol met 20 zakken 3 euro in plaats van 5 euro.

Wat mag er in De Nieuwe Blauwe Zak?


In de PMD-zak mochten tot nu toe enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Daar komen nu ook alle huishoudelijke plastic verpakkingen bij. Denk maar aan yoghurtpotjes, champignonbakjes of botervlootjes. Maar ook plastic zakken en propere folies mag je vanaf dan in De Nieuwe Blauwe Zak sorteren. Het schema met sorteerwijzer viel deze week in de bus bij elke inwoner in Oostkamp. Je vindt het ook in bijlage bij dit  nieuwsbericht.

Mag ik de oude PMD-zakken nog gebruiken? Ja!


Geen probleem dus als je nog een voorraad liggen hebt, of als er in jouw verkooppunt nog geen nieuwe
beschikbaar zijn. Vanaf 1 april mag je ze vullen mét de extra plastic verpakkingen.


Beter sorteren = winnen


Er gaat dus veel afval van de gewone restafvalzak naar De Nieuwe Blauwe Zak. Dat plastic afval is lichter dan het afval dat je in de gewone restafvalzak stopt. Als je die vrijgekomen ruimte opvult met gewoon huisvuil, wordt
de restafvalzak veel te zwaar*.

In veel andere regio’s waar men al overgeschakeld is naar De Nieuwe Blauwe Zak was dat telkens de ervaring. Daarom wordt de restafvalzak kleiner. Je zal wel gemiddeld evenveel kilo’s in de nieuwe restafvalzak kwijt kunnen als nu het geval is.


* Het maximum gewicht van 15 kg per zak is vastgelegd in een politiereglement. De ophalers van IVBO moeten hun werkergonomisch kunnen uitvoeren.

Nieuwe restafvalzak


Door de nieuwe sorteerregels voor De Nieuwe Blauwe Zak komt er extra ruimte vrij in de restafvalzak. Per inwoner kan er jaarlijks ongeveer 8 kg extra verpakking uit de restafvalzak in de Nieuwe Blauwe Zak.

Na 1 april verandert ook de restafvalzak. Van zodra de nieuwe restafvalzakken geleverd worden, zullen enkel nog gele zakken verkocht worden en niet langer bruine. Die overgang is voorzien voor de eerste week van april.

  • De restafvalzak zal niet langer bruin, maar geel zijn.
  • De grote zakken zullen 60 liter kunnen bevatten en de kleine 30 liter.
  • De gele zakken zullen 80% gerecycleerde materie bevatten, waardoor ze dikker worden. Daardoor zullen ze per 10 op een rol zitten i.p.v. per 20 stuks.
  • De prijs per rol halveert dus ook naar 17 euro per rol grote zakken en naar 8,5 euro per rol kleine zakken (per 10 stuks).

Kan ik de bruine restafvalzak nog gebruiken?

De eerder aangekochte bruine restafvalzakken zal je nog tot in 2022 kunnen gebruiken, op voorwaarde dat ze niet meer dan 15 kg wegen.

Hoe zet je jouw restafvalzak op dieet?

  • Start een compostvat: je kan er alle groenten- en fruitafval in kwijt. En dat zorgt voor héél wat minder gewicht én volume in jouw restafvalzak.
  • Nog bruikbare goederen? Breng ze naar de kringwinkel.
  • Recycleerbaar afval? Ga ermee naar het recyclagepark. Wist je dat je jaarlijks per gezinslid 5
    euro forfait krijgt voor betalende afvalsoorten (behalve grof brandbaar afval)? Heel wat afvalsoorten zijn er sowieso gratis zoals elektrische toestellen, matrassen, batterijen, frituurolie ...
  • Grof huisvuil kan je tegen betaling aan huis laten ophalen. Kijk voor data en meer info op je afvalkalender
op 19 maart 2021
Nieuwsoverzicht
LCP