Nieuwe regeling maakt afleveren van asbest op het recyclagepark nog veiliger

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

5_werkman_asbest (grote weergave)

Asbestafval moet steeds correct verpakt afgeleverd worden in het recyclagepark. Dat geldt ook voor de 200 kg asbestafval die ieder gezin jaarlijks gratis naar het recyclagepark kan brengen. Het verlaagd tarief blijft gelden voor de aanvoer door gezinnen bij gewicht boven deze gratis hoeveelheid en voor de aanvoer door bedrijven. Voor wie zelf asbestcement wil afbreken, biedt het recyclagepark zowel veiligheidskits als verpakkingsmateriaal aan een voordelige prijs.

Asbest is een schadelijke stof. De vezels waaruit asbest bestaat, adem je beter niet in. Na verloop van tijd kunnen deze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De overheid stimuleert inwoners om zoveel mogelijk asbest te verwijderen, op een correcte en veilige manier. Door het asbestmateriaal goed in te pakken, zorg je ervoor dat er geen vezels meer kunnen vrijkomen. 

Om het risico voor de inwoners en voor de medewerkers van het recyclagepark zoveel mogelijk te beperken, gelden voortaan volgende afspraken:

  1. Asbestafval moet steeds correct en luchtdicht verpakt worden vóór het naar het recyclagepark gebracht wordt. Het verpakkingsmateriaal dat nodig is om asbest veilig te transporteren en af te leveren bij het recyclagepark, kunnen inwoners vooraf aankopen in de doe-het-zelf zaak of op het recyclagepark. De kleinste zakken 80 x 120 cm kosten 1 euro/stuk, middelgrote zakken 120 x 130 cm kosten 1,50 euro/stuk en de grote zakken 120 x 220 cm kosten 2,5 euro/stuk.
  2. Om het verwijderen en verpakken ook veilig te laten gebeuren, zorgt de gemeente ook voor beschermingskits die samengesteld zijn door IVBO. Elke kit bevat een beschermingspak, FFP3 mondmasker, handschoenen, kleefband en een handleiding van IVBO over hoe je asbest veilig verwijdert. Een beschermingskit kost 15 euro en is te koop op het recyclagepark in de Siemenslaan.
  3. Verpakkingen met asbest moeten steeds door de persoon zelf in de container gelegd worden, daarmee moet dus rekening gehouden worden bij het verpakken.
  4. Grote hoeveelheid??Je mag maximaal 3 m³ asbestcement per bezoek inleveren.?Heb je veel asbest? Neem vooraf contact op met het recyclagepark om te horen of er voldoende beschikbare opslagcapaciteit is. Of?neem contact op met een geregistreerde asbestinzamelaar die dit bij je thuis komt ophalen via de website van OVAM.

Het aanbod waarbij ieder gezin jaarlijks tot 200 kilogram gratis naar het recyclagepark kan brengen, blijft geldig. Ook de verlaagde prijs van 0,05 euro/kilogram voor de aanvoer boven die 200 kilogram en voor aanvoer door bedrijven bedrijven blijft van toepassing.

op 19 maart 2021
Nieuwsoverzicht
LCP