Mijn fiets is van mij! Hoe voorkom je fietsdiefstal?

Fiets labelen (grote weergave)
De lente komt eraan, dus nemen we al eens vaker onze fiets om een kleine verplaatsing of om bij mooi weer een fietstocht te maken. Meer fietsen, dat betekent ook meer kans op diefstal. We delen 7 tips om fietsdiefstal te vermijden.

Vorig jaar werden er in Politiezone Het Houtsche 64 aangiften van fietsdiefstallen gedaan. Hoe kan je zo'n fietsdiefstal nu vermijden?

7 tips om fietsdiefstal te vermijden:

  1. Zet je fiets binnen, in je garage of tuinhuis, en zorg dat die plaats ook goed afgesloten is. Sluit ook je fiets. Is het niet mogelijk om je fiets binnen te zetten? Zet je fiets dan op een goed verlichte plek en sluit hem.
  2. Sluit je fiets altijd, ook al ben je maar eventjes ergens binnen.
  3. Gebruik een degelijk fietsslot. Ook een extra slot kan helpen. Hoe meer moeite een fietsdief moet doen om je fiets te stelen, hoe minder die daartoe geneigd zal zijn.
  4. Maak zowel de wielen als het kader van je fiets vast. En maak het fietsslot vast aan een onverplaatsbaar voorwerp zoals een hekken of een lantaarnpaal. Zo kan de fietsdief je fiets niet verplaatsen om dan op zijn gemak de fiets open te maken.
  5. Gebruik je een kabelslot? Bevestig dit hoog en zorg dat het los hangt. Zo kan de fietsdief de harde ondergrond niet gebruiken voor het openbreken van dit slot.
  6. Gebruik je een beugelslot? Bevestig dit laag zodat de fietsdief geen krik kan gebruiken om het slot te forceren.
  7. Laat je fiets bij de politie labelen (zie hieroner). Dit voorkomt niet dat je fiets gestolen zou worden, maar het kan wel helpen om je fiets nadien terug te krijgen.

Tip: label je fiets

Vroeger werden fietsen gegraveerd, nu wordt er een onverwijderbare sticker (label) op de fiets aangebracht. Dit label vermeldt het rijksregisternummer van de eigenaar. Zo’n fietslabel kan je aanvragen via e-mail. Vermeld je naam en je rijksregisternummer (zie achterkant van je identiteitskaart). Vermeld ook je adres zodat het fietslabel opgestuurd kan worden. 

Meer info: Politiezone Het Houtsche, tel 050 820 800, PZ.Houtsche.Wijk.Oostkamp@police.belgium.eu

op 24 februari 2021
Nieuwsoverzicht
LCP