Voel jij je soms eenzaam?

Eenzaam voelen (grote weergave)
Weet dat je zeker niet de enige bent. En dat er licht is aan het einde van de tunnel. We delen graag 2 getuigenissen uit Oostkamp.

Eenzaam zijn is niet hetzelfde als alleen zijn. En het is voor iedereen anders. Misschien voelde je je al eenzaam vóór de corona-crisis en hebben de maatregelen dat gevoel nog versterkt? Of misschien moest je in deze tijd afscheid nemen van een dierbare. Weet dat je zeker niet de enige bent. En dat er licht is aan het einde van de tunnel. Twee inwoners getuigen over hun eenzaamheid en wat hen geholpen heeft hieruit te geraken.

Getuigenis F.D. 

"Toen Monique, mijn vrouw waarmee ik 54 jaar heb samengeleefd, op 30 maart van dit jaar overleed, heb ik me een tijdje eenzaam gevoeld. We waren toen in volle corona-tijd, veel mogelijkheden om buiten te komen met anderen waren er niet. Gelukkig had ik mijn elektrische fiets en was het mooi weer. Dagelijks fietste ik zo’n 50 km en dat deed me deugd. Maar alleen is maar alleen en dus zocht ik via de website Sport Partner sportvriendinnen waarmee ik wekelijks ging wandelen of fietsen."

"Langzamerhand kwam het sociale leven weer wat op gang. Zo kon ik in de zomer samen met vrienden en vriendinnen gaan kaarten, wandelen, bowlen en petanque spelen. Ik trachtte ook zoveel mogelijk structuur in mijn dag te brengen. 's Morgens las ik mijn dagblad in een koffiezaak in Oostkamp. Dan ging ik naar huis om te koken en in de namiddag nam ik deel aan een activiteit in een gemeenschapshuis of van een vereniging zoals Neos of Raval. Wanneer ik naar huis ging na een actieve dag, had ik er geen probleem mee om de avond
alleen door te brengen."

"Buiten komen en mensen ontmoeten voor een activiteit of een babbel, dat heeft mij enorm geholpen tegen mijn gevoel van eenzaamheid. Door de huidige corona-maatregelen is dit niet makkelijk, maar het kan. Stap voor stap."

Getuigenis F.L. 

"Zelf ontvluchtte ik eenzaamheid door als volledig blinde op mijn bijna 70ste een feitelijke vereniging op te richten om op zowel sportieve als amateuristische wijze mensen uit hun eenzaamheid te onttrekken en samen te brengen. Normaal trainen of spelen de leden in de lokalen van een dienstencentrum maar corona speelde parten en met de nodige vindingrijkheid en initiatief doen we ons ding al maanden in open lucht wanneer het weer ons dit toelaat."

"Of we als clubje na corona nog verder kunnen blijven doorgaan weet niemand maar intussen heeft het spelende groepje nieuwe mensen leren kennen en op regenachtige en winderige dagen is er via telefoon en e-mail onderling contact. Spontane contacten want niets moet maar als er behoefte is aan een babbel kan het."

"Eenzaamheid vermijden door op een eenvoudige manier opnieuw te leren communiceren en door, wie het kan, de moderne technologie gebruiken. Het blijft verbazen hoe de ene eenzame de andere eenzame aanzet tot het doorbreken van de eenzaamheid. Elk klein genomen initiatief kan een succes worden zolang er maar iemand de eerste stap zet om niet de afrit naar eenzaamheid te nemen maar de oprit neemt om het eerste contact te leggen …"

Steun of hulp nodig?

Er zijn heel wat helpende handen: een goede vriend(in), iemand in de buurt, je huisarts of een psycholoog, een praatcafé of zelfhulpgroep. Ook bij een medewerker van de gemeente ben je altijd welkom: bel naar 050 819 959 of mail naar warmegemeente@oostkamp.be.

Interesse om als vrijwilliger mensen op te bellen?

Sla je graag een babbeltje? Veel Oostkampenaren zitten alleen thuis en mogen niet buiten komen. Een babbeltje kunnen doen via telefoon is dan veel waard! Als je je hier voor opgeeft, krijg je vanuit de gemeente de nodige contactgegevens. Je spreekt af met deze persoon hoe vaak en wanneer je belt. 

Meer info hierover

op 27 november 2020
Nieuwsoverzicht
LCP