Een pijnlijke getuigenis van J. (36) uit Gent.

Campagnebeeld VSV Een beetje te snel is ook te snel (grote weergave)
Een beetje sneller rijden dan toegelaten, lijkt soms niet zo gevaarlijk. Maar een beetje te snel is ook te snel en kan verregaande gevolgen hebben. Dit leert de pijnlijke getuigenis van J. (36) uit Gent.

"Ik dacht dat een fietser die ik zag aankomen, ging stoppen. Maar die inschatting bleek fout. Achteraf is aangetoond dat als ik mij aan de snelheidslimiet had gehouden, de aanrijding was vermeden. Ik reed nog geen 5 km/u te snel. De fietser, een oudere man, kwam op de voorruit terecht en is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. Ik moet hiermee leren leven. Nu, 14 jaar later, heb ik nog altijd schrik om een fietser aan te rijden.” getuigt J. (36) uit Gent. 

Snelheidsovertredingen blijven nog steeds een heikel punt op de Vlaamse wegen. Toch is 9 op de 10 autobestuurders overtuigd van het nut van de snelheidslimieten. Niettemin blijkt uit onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) dat ondanks de overtuiging dat snelheidslimieten nuttig zijn, 1 op de 4 Vlamingen zich niet consequent aan de snelheidslimiet houdt. Voornamelijk mannen onder de 45 jaar hebben een zware voet. Dat kan heel verstrekkende gevolgen hebben voor andere weggebruikers én voor henzelf.

Tot 6 december loopt daarom een nieuwe VSV-campagne rond overdreven en onaangepaste snelheid. Affiches langs de Vlaamse hoofdwegen maken duidelijk dat te snel rijden, ook al is het maar een beetje, ernstige gevolgen kan hebben. De campagne wordt ondersteund door radiospotjes op JOE, MNM, QMusic, Studio Brussel en TopRadio. Daarin horen we twee getuigenissen die gebaseerd zijn op reële processen-verbaal van ongevallen waarin te snel rijden tot verregaande gevolgen leidde. 

De snelheidslimiet is dus niet zomaar een limiet. 

op 17 november 2020
Nieuwsoverzicht
LCP