Corona-virus strengere maatregelen: zorg voor jezelf, elkaar en de horeca.

noun_corona_3401642 (grote weergave)

Gisteren werden nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het corona-virus. Die maatregelen komen hard aan, zeker bij de horecasector. En ook in onze sociale contacten moeten we opnieuw terugschakelen. De gemeente roept dan ook op om waar mogelijk de horeca te blijven steunen en te zorgen voor elkaar. En verder: volg de maatregelen en de gouden regels (afstand houden, handen wassen, …) zo goed mogelijk op, zodat een versoepeling snel mogelijk is.

Hoewel begrijpelijk in het kader van de volksgezondheid zijn de nieuwe horeca-maatregelen een harde klap voor een sector die bijlange nog niet hersteld is van de vorige lockdown-periode. De gemeente had dit al de actie Shop&Geniet gelanceerd om de lokale handelaren en horeca een duwtje in de rug te geven en mensen te stimuleren lokaal te winkelen en te consumeren. Die actie loopt uiteraard door en er kunnen nog steeds horeca-cadeaubonnen gewonnen worden en ook het sparen voor horecabudget blijft. Dat horecabudget van 5 euro kan ook voor afhaaldiensten gebruikt worden. De oproep is dan ook zeker die afhaaldiensten te benutten en zo de horeca te steunen. Voor wie nog niet helemaal mee is met de actie, er zit begin volgende week een krantje in de bus dat alles nog eens toelicht. Echter zonder verwijzing naar de gewijzigde context, die nog niet gekend was.

Meer dan ooit moeten we elkaar ook helpen. De corona-crisis is inmiddels meer dan een half jaar bezig en dat begint bij iedereen te wegen. De beperkingen op ons sociaal leven, de beperkt toegestane contacten, het feit dat vele sporten en andere activiteiten niet of moeilijk kunnen plaats vinden… Al deze zaken zorgen ervoor dat sommige mensen opnieuw in isolement dreigen te geraken of de moed verliezen. Het is daarom belangrijk te kijken naar wat wél nog kan: laat de herfst je niet ontmoedigen om buiten te komen, blijf contact houden (al is het telefonisch of via chat), doe een wandeling, spreek af voor een fietstochtje, maak een praatje als je iemand tegenkomt (hetzij vanop afstand), stuur elkaar een kaartje, … Ook bij je thuis mag je nog een beperkt aantal mensen uitnodigen, zolang je afstand houdt. Blijf je sociale contacten onderhouden en heb aandacht voor wie het moeilijk heeft. Zo werken we samen aan onze veerkracht om deze periode te boven te komen.

Kerstmarkten zullen niet kunnen, maar de gemeente Oostkamp werkt aan een alternatief programma om in de eindejaarsdagen toch een teken van licht en hoop te brengen in het straatbeeld. Net zoals deze zomer willen we kansen geven voor verbondenheid en ontmoeting op een veilige manier. De gemeente wil met een warm eindejaarsprogramma tonen dat we elkaar niet vergeten en dat er licht is in donkere dagen. Meer en concretere informatie volgt.  

Tot slot nog de bevestiging dat de gemeentelijke dienstverlening niet wijzigt. Iedereen kan nog steeds op de gewone openingsuren terecht in OostCampus, de bibliotheken, het zwembad, het containerpark…, mits het respecteren van afstand en het dragen van een mondmasker. Er zijn ook ontsmettingszuilen voorzien. Enkel de administratieve diensten (back-office) worden, conform de richtlijnen, maximaal van thuis uit georganiseerd.

Jan de Keyser, burgemeester: “De nieuwe maatregelen zijn noodzakelijk, maar hard. De bezorgdheid voor de lokale horeca is groot. We roepen dan ook op om hen niet te laten vallen. Afhaaldiensten zijn de komende weken wél nog mogelijk, maak er gebruik van!  We willen vanuit de gemeente ook onze inwoners het signaal geven dat ze er niet alleen voor staan. 8020 heeft dit voorjaar en deze zomer veerkracht getoond en gezorgd voor elkaar. En dat kunnen we ook dit najaar. Zorg voor elkaar, samen kunnen we hierdoor!”

op 17 oktober 2020
Nieuwsoverzicht
LCP