Gevelbanken in Oostkamp

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Gemeente Oostkamp wil sterk inzetten op een warme buurtwerking en hiervoor de openbare ruimte maximaal benutten. Een van de initiatieven hiervoor is een gevelbank: een bank die je aan je gevel hangt, tijdelijk of permanent, waarop je zelf, je buren of voorbijgangers kunnen zitten.

De gemeente Oostkamp wil sterk inzetten op een warme buurt- en netwerking, ook in straten en buurten waar het minder evident is om samen te komen door het ontbreken van bijvoorbeeld een centraal plein of langs drukkere wegen. Een gevelbank biedt hiervoor de ideale oplossing: een plek voor je deur voor een koffietje of een praatje met je buren. Je beslist zelf wanneer je de bank aan je gevel hangt en voor hoelang. Hierdoor heb je niet de problemen van een permanente bank (moeilijke vrije doorgang op het voetpad, nachtlawaai).

Bovendien kadert de visie van de gevelbanken binnen de opzet van het herstelplan KERNgezond 8020, waarbij het de bedoeling is de openbare ruimte maximaal te benutten en mensen buiten samen te brengen: een praatje maken op de stoep, wachten aangenaam maken bij lokale handelaars … Dicht bij elkaar zitten is op vandaag geen optie, maar de banken zijn 1,5 meter breed, dus kun je er met 2 corona-proof op, zeker als je ook nog je mondmasker draagt! En voor iemand die minder mobiel is, kan het een rustplekje zijn en een reden om toch een wandeling te maken in de buitenlucht, wat in deze corona-tijden ook belangrijk is.

Aanvraag en installatie

Het principe van een gevelbank is simpel: je installeert twee ophangelementen aan je gevel en hierop leg je de gevelplank. Wanneer de bank niet uitstaat, kunnen de ophangelementen dienstdoen als anker voor je fietsslot.

Zowel een particulier als lokale handelaar kan een gevelbank aankopen. Je doet hiervoor een aanvraag via warmegemeente@oostkamp.be. De kostprijs bedraagt per bank 150 euro (inclusief ophangsysteem, exclusief plaatsing). Je kunt de bank zelf plaatsen maar gemeente Oostkamp voorziet zelf de plaatsing (en neemt de kosten op zich) voor aanvragen tot en met eind december 2020. De plaatsing gebeurt door onze partner sociale werkplaats Sesam. Om een vlotte doorgang te blijven garanderen op het voetpad voor je deur, onderteken je als aanvrager het charter “Gastvrij voetpad” (zie downloads).

De gevelbanken kunnen trouwens perfect gecombineerd worden met een geveltuin. Ook daarvoor kan je terecht bij de gemeente voor de aanvraag. Zij werkt hiervoor nauw samen met de Oostkampse werkgroep Leve(n)de Gevels.

Eerste gevelbank

Op donderdag 15 oktober werd de eerste gevelbank officieel ingehuldigd in de St-Elooisstraat 62 in Ruddervoorde. Hij siert daar de voorgevel van Peter Plyson, die er met zijn naaste buren dankbaar gebruik van maakt.          

op 15 oktober 2020
Nieuwsoverzicht
LCP