Gemeente Oostkamp belt kwetsbare 85-plussers op

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Opbellen 85-plussers (grote weergave)
Gemeente Oostkamp zal vanaf maandag 30 maart de meest kwetsbare 85-plussers opbellen. Ze neemt dit initiatief om enerzijds de eenzaamheid bij deze groep te doorbreken en anderzijds te luisteren naar eventuele hulpvragen.

Het is belangrijk om in deze crisistijd aandacht te hebben voor doelgroepen die extra kwetsbaar zijn, zoals 85-plussers die normaal gebruik maken van de Minder Mobielen Centrale, de poetsdienst aan huis en eventuele andere thuiszorgdiensten. Daarom zullen medewerkers van de gemeente en vrijwilligers vanaf maandag 30 maart deze inwoners opbellen. Een babbeltje kan voor hen zoveel betekenen. Het doorbreekt de eenzaamheid en intussen worden hun specifieke hulpvragen gehoord. Het gaat in totaal om ruim 500 85-plussers die een telefoontje mogen verwachten, met uitzondering van de inwoners die in een woonzorgcentrum of assistentiewoning verblijven. Zij krijgen van daaruit de nodige ondersteuning.

Dit initiatief zal geëvalueerd worden om te beslissen of we hetzelfde kunnen doen voor de 80+ en 70+ inwoners. Daarnaast blijven de medewerkers van de sociale dienst bereikbaar om hulpvragen van inwoners te beantwoorden: telefonisch via 050 819 960 of via e-mail: socialedienst@oostkamp.be.

Oproep vrijwilligers 

Om dit vlot en snel te laten verlopen, doet de gemeente een oproep naar vrijwilligers die willen bellen naar de 85-plussers. Gezien er momenteel strikte maatregelen opgevolgd moeten worden voor niet noodzakelijke verplaatsingen, is het de bedoeling dat er van thuis uit gebeld wordt. Heel wat telecom-operatoren geven extra steun, waarbij je vaak helemaal of bijna gratis kunt bellen. Luister eens bij jouw operator onder welke voorwaarden jij kunt werken.

Een medewerker van de sociale dienst bezorgt de vrijwilliger een overzicht/checklist voor de telefoongesprekken, zodat men niets vergeet te vragen en dat alle noden gedetecteerd kunnen worden. Iedereen die wil helpen, meldt zich uiterlijk maandagvoormiddag 30 maart voor 10 uur aan op het vrijwilligersplatform Oostkamp helpt en schrijft zich in voor de vacature “Babbeltje doen via telefoon”. 

Jan de Keyser, burgemeester: Een korte babbel, een geruststellend woord. Hiermee kunnen we het verschil maken bij kwetsbare inwonersHet is zo belangrijk om hun isolement te doorbreken en te luisteren naar hun noden. Iedereen die onze medewerkers wil helpen met het opbellen van deze inwoners is meer dan welkom en wil ik nu al bedanken. 

op 26 maart 2020
Nieuwsoverzicht
LCP