Een dag in … De Zonnewijzer, beschermde afdeling voor bewoners met dementie

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

familiegroep dementie (grote weergave)
We vroegen aan Sarah David, afdelingsverantwoordelijke van De Zonnewijzer in WZC Sint-Jozef, hoe het is om te werken in De Zonnewijzer, een beschermde afdeling voor bewoners met dementie.

Verloopt een gewone dag in De Zonnewijzer anders dan op een andere afdeling?

“Nee, het schema opstaan, eten, verzorging is hetzelfde. We leggen wel bepaalde accenten. Zo proberen we het aantal gezichten te beperken voor de bewoner. Dit doen we door één medewerker verantwoordelijk te maken voor één bewoner. ”

Welke extra zorg hebben deze bewoners nodig?

“Er is minder nood aan fysische zorg, meer aan extra individuele aandacht. Elke bewoner doorloopt zijn eigen dementieel proces en we zorgen dus voor een aanpak op maat. Dat betekent dat we vaak moeten inspelen op het moment zelf en planningen moeten aanpassen. Onze medewerkers springen hier flexibel mee om en zorgen dat de rust op de afdeling bewaard blijft.”

Zorgen jullie ook voor de familie van de bewoners?

“We zien de bewoners niet als een individu, we betrekken heel het netwerk rondom hen. De familie is dus een zeer belangrijke schakel in de zorg van de bewoner. We betrekken ze bij het opstellen van het woon-zorg-leefplan van de bewoner. Daarnaast vinden we het belangrijk om de familie te ondersteunen met formele en informele gesprekken.”

Zorg jij voor een persoon met dementie?
Kom dan naar de familiegroep dementie regio Oostkamp

De familiegroep brengt familieleden en mantelzorgers van personen met dementie samen in een gemoedelijke sfeer. Deze wisselen informatie en ervaringen uit. Ze kunnen ook zorgen delen en steun vinden bij elkaar. Per bijeenkomst komt een specifiek thema aan bod. Alle bijeenkomsten zijn gratis. Inschrijven is enkel nodig voor de zomerse uitstap.

Bekijk overzicht van de activiteiten

op 25 maart 2020
Nieuwsoverzicht
LCP