Vluchtmisdrijf in Oostkamp daalt lichtjes

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vluchtmisdrijf (grote weergave)
Ben je slachtoffer, doe aangifte!

Net zoals oplichting bij online kopen en verkopen, wordt vluchtmisdrijf in het verkeer niet altijd aangegeven. Het aantal vluchtmisdrijven na een ongeval met stoffelijke schade en/of lichamelijk letsel blijft nochtans groot.

In Oostkamp waren er:

  • in 2018 132 ongevallen met vluchtmisdrijf (50% van alle ongevallen)
  • in 2019 98 ongevallen met vluchtmisdrijf (47% van alle ongevallen).

Wat is een vluchtmisdrijf?

Ben je de oorzaak van of de aanleiding tot een verkeersongeval geweest en neem je de vlucht vooraleer de politie een vaststelling komt opmaken? Dan pleeg je volgens de wet vluchtmisdrijf. Dit geldt zelfs wanneer het ongeval niet jouw schuld is. Zelfs een voetganger kan, als hij betrokken is bij een verkeersongeval, vluchtmisdrijf plegen.

Wie kan dader zijn van een vluchtmisdrijf?

  • Een bestuurder van een voertuig
  • Een ruiter
  • Een niet-bestuurder:
    • Bijv. een voetganger die de baan oversteekt, waardoor een auto moet uitwijken en een aanrijding heeft.
    • Bijv. een vrachtwagen die zeer dicht bij een rotonde geparkeerd staat en hierdoor het zicht belemmert waardoor een auto door het aankomende verkeer verrast en aangereden wordt.

Is men verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven?

Ja, want er is sprake van een vluchtmisdrijf als de persoon de plaats verlaat met de bedoeling om zich aan de vaststellingen te onttrekken. Wanneer je vertrekt om een slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen, is dit geen vluchtmisdrijf.

Slachtoffer, en nu?

Wanneer je slachtoffer bent van een verkeersongeval waarbij de dader of een betrokken partij is weggevlucht, doe je hier best onmiddellijk aangifte van bij de politie. Zo kan de politie de gevluchte persoon proberen te identificeren.

Meer info

politie@hethoutsche.be, tel 050 820 800, www.hethoutsche.be

op 25 maart 2020
Nieuwsoverzicht
LCP