Makkelijker opvragen van akten

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Akten makkelijker opvragen (grote weergave)
DABS (Databank voor Akten van de Burgerlijke Stand) viert zijn eerste verjaardag. Waarom is dit belangrijk voor jou als inwoner?

DABS is de naam van de centrale Databank voor Akten van de Burgerlijke Stand die op 31 maart 2019 het levenslicht zag. Centraal, want naast de 581 Belgische steden en gemeenten zijn ook alle Belgische consulaire posten (voor Belgen in het buitenland) aangesloten op deze databank.

Het grote voordeel van DABS is dat je al jouw akten kan opvragen, ook in een andere gemeente dan waar ze opgemaakt werden. Zo moet je bijvoorbeeld jouw geboorteakte niet langer opvragen bij de plaats van geboorte, maar kan dat in eender welke gemeente.

Een volgende stap in deze digitalisering is dat je een aantal akten die op jou persoonlijk betrekking hebben van thuis uit zal kunnen raadplegen en afdrukken. Hierover binnenkort meer!

Wist je dat …

in België via de DABS in 2019:

  • 308.077 elektronische akten werden aangemaakt
  • Ruim 1.600.000 afschriften en uittreksels uit akten werden afgeleverd
  • Ruim 5.100.000 akten werden opgevraagd
  • Ruim 8.400.000 oude papieren akten werden omgezet naar DABS zodat ook uit deze akten afschriften en uittreksels kunnen worden afgeleverd

Ook Oostkamp draagt zijn steentje bij. We hebben al heel wat oude papieren akten omgezet. In 2019 werden ook 312 nieuwe elektronische akten opgemaakt.

op 25 maart 2020
Nieuwsoverzicht
LCP