Oostkamp gaat voor gezond

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Winnende recepten (grote weergave)
Als gezonde gemeente zet Oostkamp geregeld in op sensibiliseren over gezondheid. Na de feestperiode van december leek januari een geschikte maand om gezonde voeding in de kijker te zetten. Inwoners werden opgeroepen om hun gezond recept in te sturen. Een driekoppige jury koos drie winnaars uit.

De wedstrijd “Gezonde recepten uit 8020” is een van de acties dit jaar die gemeente Oostkamp onderneemt om bij haar inwoners gezondheid onder de aandacht te brengen. Inwoners uit 8020 konden een eigen gezond recept (hoofdgerecht) insturen via de website. Hierbij werd gevraagd om rekening te houden met de nieuwe voedingsdriehoek en om een recept in te sturen dat maximum 5 euro per persoon kost.

De jury, bestaande uit Gregory Schatteman van restaurant Schatteman, Vicky Peck van het Kruimelcafé en Barbara Verfaillie van Foodgood, hebben de 20 inzendingen beoordeeld op o.a. hun gezondheidsfactor. Dit zijn de drie winnaars en hun prijzen:

  1. Lieve Seyssens wint een consultatie bij voedingsconsulent FoodGood + 1 kleine mand van ’t Ambrozijn, samen ter waarde van 70 euro
  2. Sophie Vanderschaeghe wint een gezond pakket t.w.v. 30 euro aangeleverd door De Zaaier en De Levende Aarde
  3. Robin Verracas wint een gezond pakket t.w.v. 20 euro aangeleverd door De Zaaier en De Levende Aarde

Winnende recepten

1. Winterse groentetaart met pompoen en spruitjes - recept van Lieve Seyssens

Ingrediënten, voor 4 personen:

voor de bodem:
150 g speltmeel
100 g havervlokken
100 ml lauw water
1 el olijfolie
½ tl zout
voor de vulling:
150 spruitjes
400 g pompoen in blokjes
2 sjalotjes
2 teentjes look
100 g zaden en noten
(walnoten, pompoenpitten,
zonnebloempitten)
voor de binding:
4 eieren
200 ml (soja-)room
1 tl zout
¼ tl peper
1 tl currypoeder

Bereidingswijze:

Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg, kneed het tot een samenhangende bal en rol het rond uit op een bebloemd oppervlak. Leg het deeg in de vorm met bakpapier en druk het goed aan. Snijd de randjes eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Maak de spruitjes schoon. Snijd een kruisje in het hart van de spruitjes. Blancheer of stoom de spruitjes beetgaar (ca. 5 minuten). Laat ze goed uitlekken, zodat ze niet te nat zijn. Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Snijd de pompoen in blokjes en de sjalotjes en look in grove stukken. Strooi ze in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Meng alles goed zodat de groenten niet uitdrogen. Klop de eieren los met de room, zout en peper en kruiden. Halveer de spruitjes en verdeel de afgekoelde (!) spruitjes en pompoen over de bodem van de taart. Giet het roommengsel erover. Bestrooi met zaden en pitten. Duw met je vingers de spruitjes even goed onder, zodat ze straks niet aanbranden. Bak de groentetaart een half uurtje of tot hij goudbruin kleurt. Prik met een vork om te controleren of de eivulling gaar is. De vork moet schoon zijn als je hem er weer uit haalt. Laat de taart indien nodig nog een paar minuten verder garen op 160° Celsius.

Je kan deze heerlijke groentetaart meenemen in je brooddoos of serveren met een winters slaatje van veldsla, radicchio, groenlof en krulandijvie zoals op de foto. Liefhebbers kunnen nog wat gestoofde champignons toevoegen en het geheel pimpen met wat verse kiemen van bijv. rucola.

2. Groenten spaghetti met bolinzensaus en spruitballetjes - recept van Sophie Vanderschaeghe

Ingrediënten, voor 4 personen:

5 Wortelen bio 
2 Courgettes bio
2 takken selder
Spruitjes halve kilo
1 stronk prei bio
1 ajuin
3 teentjes knoflook
1 blik linzen
6 lepels havermout
Volkoren spaghetti halve pak
Bio bokaal 700 gr tomaten passata
Kruiden en olie: olijfolie, gedroogde paprika, spaghettikruiden, peterselie, oregano, laurier, peper en zout

Optioneel: 1 zakje Parmezaan poeder en/of paar ringetjes paprika

Bereidingswijze:

Kook de spaghetti beetgaar in 11 min. Kook de spruitjes gaar tot je er zachtjes door kan met je vork en omwikkel ze met spaghettikruiden zodat ze er wat plezanter uitzien. Maak spaghetti van de groenten met een spiraalsnijder. Je kunt het ook héél fijn snijden met de hand indien je géén spiraalsnijder hebt. Deze manier van groenten snijden maakt het wel interessant voor de kleinsten onder ons omdat het er mooi als spaghetti uitziet en ze zo meer groenten binnen krijgen   zonder dat ze het merken. Opgelet de selder moet in blokjes gesneden worden want die komt in de saus straks.

Maak de bolinzensaus: bak de 3 teentjes look en ui die fijngesnipperd zijn in olijfolie. Doe er de selder bij. Doe er alle kruiden bij en laat eventjes meebakken, opgelet: goed blijven roeren want droge kruiden bakken snel aan. Droge kruiden zijn minder duur dan verse maar door ze mee te bakken krijg je ook die optimale smaak. Vers kan zeker als die voorhanden zijn bijvoorbeeld uit de moestuin, maar dan gaan we die pas op het einde toevoegen.Meng er de linzen onder. Daarna de passata erdoor mengen en de bokaal met wat water vullen, ongeveer 1/3 van de fles, goed schudden en erbij gieten. Laat eventjes sudderen, dit hoeft zeker niet te lang want in tegenstelling tot gehakt die niet alleen duurder is, moet dit niet gaar koken maar enkel opwarmen zodat de smaken zich vermengen.

TIP:

Schep er 6 eetlepels havermout bij, dit heeft zo zijn voordelen. Het zal de saus optimaal doen indikken en het heeft nog een voedzame werking ook. Weer zo’n tip voor de allerkleinsten want van havermout krijg  je niet snel terug honger, het heeft immers een langer verzadigd gevoel. Dus minder trek is minder zin in zoet. Nog een voordeeltje voor ons volwassenen: het komt ook goed uit natuurlijk, als we terug in dat mooie zomerkleedje willen passen… Bak de spaghettigroenten héél kort aan of nog liever en gezonder 1 min stomen (als dit mogelijk is). Bak ook de volkoren spaghetti eventjes aan. Leg ze mooi geschikt op een bord, doe er in het midden een 3-tal lepels bolinzensaus over en verdeel de spruitjes er mooi op.

Optioneel: ik deed er nog wat parmezan op, wat gebakken ajuin en gedroogde peterselie. Al is het gerecht zo al om duimen en vingers af te likken!

3. Wafel van zoete aardappel met gegrilde kip, avocado en zacht gekookte eitje - recept van Robin Verracas

Ingrediënten, voor 1 persoon:

2 eieren
100 gr volkoren rijstbloem
1 dl magere melk
100 gr geraspte en voorgekookte zoete aardappel
snuifje zout
Ras el hanout
80 gr gegrilde kip
1 avocado
citroensap

Bereidingswijze:

Meng de rijstbloem samen met 1 ei, melk, zoete aardappel, zout en de ras el hanout naar smaak. De avocado schillen en de pit verwijderen. De ene helft pletten samen met wat citroensap, peper en zout, de andere helft dient als garnituur. Bak de wafel in een wafelijzer gedurende 6 minuten. Voorzie 2 wafels per persoon en dresseer de kip, guacomole, schijfjes avocado en een zacht gekookt eitje. Garneer verder met wat kersttomaat en peterselie.

op 21 februari 2020
Nieuwsoverzicht
LCP