Gemeente lanceert (web)app om peukenproblematiek in kaart te brengen #opgepeuktstaatnetjes

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Printscreen van de app met kaartje waarop je de plaats van peuken kunt aanduiden (grote weergave)
Begin januari werd een (web)app gelanceerd die als doel heeft de grote probleemzones van peuken in kaart te brengen, letterlijk. Het is de bedoeling om de plaatsen waar vaak en veel peuken weggegooid worden te kennen om de juiste maatregelen te kunnen treffen.

Deze (web)app is een van de acties in de strijd tegen zwerfvuil.  In eerste instantie werd de app voorgesteld aan de werkgroep Proper Oostkamp. Zij hebben getest en nog wat verfijningen aangebracht. Nu willen we ook de rest van de bevolking vragen mee te helpen. Kom je op een plek waar veel en vaak peuken liggen, duid die aan op de kaart. Je kan ook zien waar anderen al dergelijke peuken-hotspots hebben aangeduid.  

In maart wordt een eerste evaluatie gedaan van de aangeduide plaatsen. Het is de bedoeling dan gerichte acties te voorzien om te voorkomen dat men er nog peuken weggooit. Niet alle locaties en omstandigheden zijn dezelfde, dus ook de aanpak zal verschillen.  Het is dus geen meldingsapp waarbij elke peuk gemeld moet worden en opgeruimd zal worden, maar een app om de grote probleemzones vast te stellen. 

De (web)app is beschikbaar via www.oostkamp.be/zwerfvuil en kan zowel op smartphone en op pc gemakkelijk gebruikt worden. TIP: voeg deze webpagina toe aan het startscherm van je smartphone, dan kan je in slechts een paar klikken nieuwe hotspots toevoegen.  

Jan de Keyser: “In 2020 gaan we de strijd aan tegen zwerfvuil, met focus op weggegooide peuken. Die vormen namelijk een hardnekkig probleem. Ze zijn moeilijk te verwijderen en zijn zeer vervuilend. Op de nieuwjaarsdrink gaven we de aftrap met onder meer het uitdelen van peukenpockets. Er volgde een eerste fase van een bewustmakingscampagne. Want we zijn ervan overtuigd dat het vaak gaat om een slechte gewoonte, waarbij sommigen te weinig bewust zijn van de impact op omgeving en milieu. Daarom geloven we ook dat deze sensibliseringsacties een belangrijke stap zijn. Dit jaar volgen nog meer acties om samen de strijd tegen de peuken aan te gaan, samen met diverse partners. Ook het politiereglement zal herwerkt worden, om overlast door zwerfvuil beter te kunnen aanpakken.”  

op 07 februari 2020
Nieuwsoverzicht
LCP