Laat de dieren niet in de kou deze winter

Meesje op voederbol (grote weergave)
Voor sommige dieren is de winter een harde tijd door gebrek aan voedsel en schuilplaatsen. Wil je hen helpen? Dat kan! We geven tips voor egeltjes en je vindt hier het recept om zelf voederbollen te maken.

Bezorg egeltjes een warm nest


Voor egels is een dik bladerdek belangrijk om de winter door te komen. Laat daarom je bladeren best in de tuin liggen. De egels kunnen op die manier een warm nest maken én het is nog goed voor je bodem. Wil je liever geen bladeren in je tuin? Dan kan je ook een egelhuisje aanschaffen of zelf maken. Een leuke bezigheid om samen met de kinderen te doen.

Voedsel voor de vogels


Vogels kan je voederen met zaden, appels en mezenbollen.
Let wel op: mezenbollen in een netje kunnen gevaarlijk zijn voor vogels. Ze kunnen er verstrikt in raken. Haal daarom de bollen uit het netje en plaats ze in een oude klopper

Doetip met kids: zelf voederbollen maken


Nodig: 250 gr ongezouten frituurvet + 250 gr zadenmengsel (geen kippengraan)

  • Smelt frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.
  • Voeg al roerend het zadenmengsel toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen.
  • Giet de warme brij in een vorm (bijvoorbeeld een melkkarton, glas of een halve kokosnoot).
  • Leg daarin, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad die ruim uitsteekt.
  • Zodra de massa hard is geworden, kan je deze met de draad uit de vorm halen en buiten ophangen. De kokosnoot hoef je niet te verwijderen, hang deze gewoon zo op.
  • Je kan het afgekoelde mengsel ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook vogels die niet op een vetbol zitten ervan eten.
op 24 december 2019
Nieuwsoverzicht
LCP