Leergemeenschappen Children First

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Children first (grote weergave)
Eind oktober vertrokken Oostkampenaren Katrien Steelandt en Patrick Vanden Berghe naar Indonesië om er de leergemeenschappen Cakung en Muara Tawar te bezoeken. De leergemeenschappen bieden onderwijs aan kansarme kinderen. Ze zijn afhankelijk van giften en subsidies.

Eind oktober vertrokken Oostkampenaren Katrien Steelandt en Patrick Vanden Berghe naar Indonesië om er de leergemeenschappen Cakung en Muara Tawar te bezoeken. Deze gemeenschappen zijn gevestigd in de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, een stad van 15 miljoen inwoners. In dergelijke metropool is het -helaas- niet evident dat kansarme kinderen naar de basisschool kunnen gaan. De afstand naar de school is te groot, de weg ernaartoe is te gevaarlijk, ouders geven soms geen aandacht aan de opvoeding van hun kinderen of laten de kinderen gewoon meehelpen om iets bij te verdienen. De leergemeenschappen proberen daar verandering in te brengen door de kinderen enkele keren per week op te vangen. Die leren dan lezen en schrijven en ze worden ook sociale vaardigheden aangeleerd. Op die dagen krijgen de kinderen ook gezonde voeding en af en toe staat er een uitstap op het programma. Op die manier hopen de vrijwilligers de kinderen voor te bereiden op  een betere toekomst.

De bezochte leergemeenschappen zijn afhankelijk van giften en subsidies. Patrick en Katrien zijn actief in Children First, een Vlaamse VZW die enkele leergemeenschappen ondersteunt. Dankzij de steun van de gemeente Oostkamp kan Children First elk jaar een mooi bedrag doorstorten naar de leefgemeenschappen. Tijdens het bezoek maakten Patrick en Katrien kennis met de vrijwilligers, de kinderen en hun ouders. Er werden enkele spelletjes gespeeld, samen gegeten en Katrien en Patrick kregen een rondleiding in de sloppenwijken waar de kinderen wonen. Het werd een onvergetelijke ervaring. Aan het einde van het meerdaagse bezoek namen Patrick en Katrien ook spulletjes mee die de ouders van de kinderen zelf gemaakt hebben. Er gaat bij het vervaardigen van de spullen ook niets verloren, want als basis gebruiken de ouders koffieverpakkingen. De spulletjes werden op de Oostkampse Kerstmarkt verkocht; de opbrengst gaat integraal naar de leergemeenschappen.

Wie meer wil weten over Children First of het project wil steunen, kan terecht op de FB-pagina van Children First, of bij Patrick en Katrien, Marechalstraat 31, Oostkamp – 0485 76 07 35.

op 10 december 2019
Nieuwsoverzicht
LCP