Helpen aan verkeersveiligheid? Word gemachtigd opzichter!

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bij de start van het schooljaar zijn opnieuw heel wat zwakke weggebruikers op de weg. Wil jij ook helpen om groepen voetgangers veilig de straat over te steken. Volg dan op 21 september de opleiding 'Gemachtigd opzichter'.

 

Op zaterdag 21 september organiseert de verkeerscel van de Politiezone Het Houtsche een opleiding “gemachtigd opzichter”. Zij ontvangen die dag kandidaten die verbonden zijn aan een school in ofwel Beernem, Oostkamp of Zedelgem. Maar ook jij kan deelnemen aan deze opleiding als je wil helpen aan de verkeersveiligheid in Oostkamp.

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, dat handelt over wat een gemachtigd opzichter wel en niet mag doen.

  • Plaats en oversteken van de voetganger
  • Plaats en gedrag van de fietser
  • Verkeerstekens
  • Zien en gezien worden
  • Gedrag van bestuurders tegenover voetgangers

Daarna volgt een praktische proef, waarbij de gemachtigd opzichter o.a. vertrouwd gemaakt wordt met de omgeving, de manier van optreden, en het stilleggen van het verkeer.

Aan de slag

De diploma-uitreiking door de respectievelijke burgemeester volgt nog. Na uitreiking van een dergelijk schriftelijk bewijs van aanstelling is de gemachtigd opzichter bevoegd om aanwijzingen te geven aan weggebruikers ter beveiliging van het oversteken van kinderen, scholieren, personen met een handicap of bejaarden, en in dit op het grondgebied van de hele politiezone. Niettegenstaande hij het verkeer mag tegenhouden, is hij toch niet gemachtigd om het verkeer te regelen.

Oproep nieuwe kandidaten

Op zaterdag 21 september van 9 tot 12 uur gaat opnieuw een opleiding door, in het Veiligheidsgebouw in de Siemenslaan 6 in Oostkamp.

Iedereen vanaf 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden, mits het volgen van een theoretische en praktische opleiding.

Interesse? Meer info bij de dienst mobiliteit van uw gemeente of bij de politie.

Inschrijven kan tot ten laatste tegen 16 september ofwel:

  • via e-mail naar verkeerscel@hethoutsche.be met de vermelding ‘gemachtigd opzichter’ en volgende gegevens: uw naam, geboortedatum, uw woonplaats, uw telefoonnummer en uw e-mailadres
  • Geef volgend inschrijvingsformulier (bijlage) af in uw gemeente of bij de politie.
op 04 september 2019
Nieuwsoverzicht
LCP