Captatieverbod: verboden water te nemen uit onbevaarbare waterlopen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Politiebesluit van de gouverneur dd 24/07/2019

Omwille van de droogte heeft de gouverneur een captatieverbod ingesteld. Concreet is het vanaf vandaag verboden om water te nemen uit de onbevaarbare waterlopen (= beken en grachten) in de hele gemeente, met uitzondering van het grondgebied ten noorden van het kanaal Brugge – Gent (= Oostkustpolder).

Uitzondering: kleine captaties, uitsluitend bedoeld om het vee in de weiden drinken te geven of voor de aanmaak van sproeistof zijn wel nog mogelijk.

Waar kun je dan wel nog terecht?

Momenteel is het voor onze regio wel nog mogelijk om water te halen uit het kanaal Brugge-Gent ter hoogte van de loskade langs de Westdijk (t.h.v. de parking De Warandeputten). Dat is de enige plaats waar dit toegestaan is. Met een maximum van 500m³ per jaar. Dit moet wel gemeld worden aan De Vlaamse Waterweg.

Die melding doe je door bijgaand formulier in te vullen en over te maken aan info@vlaamsewaterweg.be. De Vlaamse Waterweg NV legt ook een aantal voorwaarden op bij watercaptaties van minder dan 500 m³ per jaar. Er moet niet gewacht worden op toestemming vooraleer te beginnen.

op 24 juli 2019
Nieuwsoverzicht
LCP