Wil je graag wat groen aan je gevel?

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Leve(n)de gevels (grote weergave)
Oostkamp stimuleert de aanleg van straatgeveltuinen. Interesse om eentje aan te leggen? Laat het ons weten vóór oktober.

De gemeente Oostkamp wil extra kwaliteitsvol groen in de gemeente. Daartoe wil ze de aanleg van straatgeveltuinen mogelijk maken. Slim gekozen gevelbeplanting zorgt voor verkoeling in de zomer, helpt fijn stof uit de lucht filteren, houdt regenwater langer vast, helpt geluid dempen, is goed voor vogels, vlinders, bijen en kan bij een weldoordachte keuze heerlijk plukfruit opleveren.

Leve(n)de Gevels

In het kader van de droomavond rond Oostkamp 2030, ontstond de werkgroep ‘Leve(n)de Gevels’ met als doel om meer geveltuinen in Oostkamp te realiseren. 

De werkgroep wil concrete tips, do's en don'ts aanreiken en misvattingen wegnemen. Ze voorzien een infomoment, communicatiecampagne, groepsaankoop voor het plantgoed en de klimhulpen, enz. Ze hopen op die manier vooral een aantal drempels (technisch, financieel, juridisch) die er op vandaag rond gevelgroen bestaan, weg te nemen.

Hun doelstelling is om op 5 jaar tijd 100 geveltuintjes te realiseren in Oostkamp (= jaarlijks 20). De werkgroep hanteert wel een aantal randvoorwaarden zoals ‘zichtbaarheid vanop straat’ en ‘enkel planten in vollegrond’. Ze mikken namelijk op duurzaam en tijdloos groen. 

Blijf op de hoogte van de activiteiten van Leve(n)de Gevels

Reglement

Om dit project te ondersteunen, voorziet de gemeente een reglement voor straatgeveltuinen dat goedgekeurd werd door de Gemeenteraad in juni 2019.

Voorwaarden

Voor een geveltuin heb je plaats nodig. Meet dus eerst goed uit of die er wel is.

  • Loodrecht op de gevel gemeten, mag een straatgeveltuin maximaal 50 cm breed zijn.
  • Op het trottoir dient minstens 1 meter obstakelvrije wandelruimte vrij gehouden te worden. Dit is de ruimte tussen de straatgeveltuin en een mogelijke vaste hindernis zoals een paal, een verkeersbord, een parkeerzone ...
  • Je geveltuin moet op 30 cm afstand blijven van het huis van je buren, tenzij je buren ermee akkoord gaan om daarvan af te wijken.
  • Er mogen geen doornige planten gebruikt worden.
  • Bij de aanleg moet je voorzichtig tewerk gaan om geen nutsleidingen te raken. In geval van twijfel over de aanwezigheid van kabels of leidingen kan aan de gemeente een onderzoek aangevraagd worden via openbarewerken@oostkamp.be
  • Check het volledige reglement

Procedure

Je kan op 2 manieren melding maken van jouw geveltuin.

Je melding wordt op een lijst geplaatst. Jaarlijks in oktober en maart – net voor het plantseizoen - zal de gemeente contact opnemen met alle aanvragers. De gemeente komt dan de stoeptegels bij jou uitbreken. Daarna kan je starten met de aanleg van je straatgeveltuin.

op 15 juli 2019
Nieuwsoverzicht
LCP